Sunnitrekanten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sunnitrekanten

Sunnitrekanten betegner en tett befolket region i Irak, nordvest for Bagdad, som primært er bebodd av sunnimuslimske arabere. Det tilnærmelsesvis trekantede områdes hjørner sies normalt å strekke seg fra nær Bagdad i øst, Ramadi i vest og Tikrit i nord. Hver side er ca. 200 km lang. Området inneholder også byene Samarra og Fallujah. En alternativ avgrensning av trekanten er Bagdad (i øst), Mosul (i nord) og ar-Rutba (i vest).

Området var sentrum for et sterkt engasjement for Saddam Husseins regjering. Fra 1970-årene og fremover kom mange offentlig ansatte, politikere og militære ledere fra dette området. Saddam Hussein var selv født nær Tikrit.

Etter invasjonen av Irak i 2003 ble området sentrum for en væpnet sunnimuslimsk motstand mot koalisjonens styre. Mange forutså at Saddam sannsynligvis ville søke tilflukt blant sine sunnimuslimske støtter, og 13. desember 2003 ble han tatt til fange i landsbyen ad-Dawr ca 15 km sør for Tikrit.

Betegnelsen sunnitrekanten ble brukt fra 1970-årene av irakiske akademikere, typisk for å skjelne området fra den nordlige og sørlige del av landet. Uttrykket Sunni Triangle ble brukt i en artikkel i San Francisco Chronicle 14. september 2002, der en den tidligere FN-våpeninspektør Scott Ritter sa: «Vi vil kanskje være i stand til å få støtte til en invasjon fra noen av sjiamuslimene og kurderne, men for å komme til Bagdad skal man gjennom sunnitrekanten.»[trenger referanse]

Uttrykket oppnådde imidlertid først større utbredelse etter en artikkel i The New York Times 10. juni 2003. Siden da er uttrykket blitt utbredt i mediedekningen av Irak-krigen og tiden etter.