Sundøybrua

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sundøybrua
Brua sett fra sør med Sundøya til venstre.
TypeFritt frambygg-bro
Åpnet2003
StrekningFv7314
Lengde538 m
Høyde43,5 meter
Fri høyde43,5 m
Største spenn298 m
Bredde10,3 meter
MaterialeBetong
Kart
Sundøybrua
66°01′17″N 12°56′00″Ø

Sundøybrua er ei fritt frambygg-bru i Leirfjord kommune i Nordland. Brua forbinder stedet Sundøya på øya Alsten med fastlandet. Brua har en lengde på 538 meter og et hovedspenn på 298 meter. Seilingshøyden er 43,5 meter. Brua ble åpnet for trafikk den 9. august 2003 og er en del av fylkesvei 7314.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Sundøybrua ble bygget av entreprenørene NCC og Reinertsen Anlegg i et arbeidsfellesskap. Prosjektleder var Kurt-Eirik Dishington Johnsen, Reinertsen Anlegg. Byggeleder for Statens vegvesen, Nordland var Hallgeir Skog. Brua kostet 176 millioner kroner.

Beslutningen om å bruke så mye penger på en bruforbindelse til et sted med færre enn 150 innbyggere skjedde ikke uten diskusjon. Det avgjørende argumentet var at Sundøya fikk ikke fastlandsforbindelse sammen med resten av Alsten da Helgelandsbrua ble åpnet i 1991, siden fjellene på Alsten gjør at veiene på øya ikke er knyttet sammen. Befolkningen på Sundøya mente derfor at det var rett og rimelig at de også fikk sin fastlandsforbindelse.

Byggematriale[rediger | rediger kilde]

Det ble ved byggingen av Sundøybrua brukt betong av typen C65 og LC60. Det er ved prosjektet pumpet lettbetong i en avstand på over 120 meter.

Det ble importert tilslag for lettbetong fra Stalite i USA. Sundøybrua ble i august 2003 åpnet av daværende samferdselsminister Torild Skogsholm. Det ble på Sundøya holdt en stor fest for den lokale befolkningen som var veldig glad for etter en lang kamp å få sin bru ferdig.

Trivia[rediger | rediger kilde]

I januar 2008 hadde Sundøybrua en birolle i episode 2 i serien Uti vår hage 2NRK1. Brua var avbildet i panorama og illustrerte forbindelsen mellom Ødøy og fastlandet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]