Piskede masser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Sukkerbrød)
Gå til: navigasjon, søk

Piskede masser en fellesbetegnelse innen bakerfaget på deig til kaker der sukker og egg blir pisket til eggedosis først. Piskede masser består i tillegg til de nevnte, to ingrediensene også av av mel og noen ganger også vann og bakepulver. Slike masser brukes blant annet til sukkerbrød og til rullekaker.

Vanligvis brukes hvetemel i piskede masser. Men det er ikke uvanlig å bruke en blanding av potetmel og hvetemel, siden det er høyere innhold av stivelse i potetmel enn det er i vanlig hvetemel. Dette gjør at massen ikke så lett faller sammen når den inneholder litt potetmel. En masse som inneholder potetmel gir kaker som er mer sprø og tørre enn dem som bare inneholder hvetemel.

Piskede masser hever fordi det i eggedosisen blir dannet mange tusen små luftbobler. Når kaken blir stekt i ovnen vil luften i boblene bli varmet opp, luften utvider seg og kaken hever. Etterhvert stivner boblene, men de kan sprekke hvis det blir blåst opp alt for mye og strukturen i bobleveggene er myk og svak. Da vil kaken falle sammen igjen.

Se også[rediger | rediger kilde]