Subvertising

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Subvertising er et engelsk lånord sammensatt av subvert («undergrave») og advertising («annonsere»). Begrepet refererer til det å forfalske eller parodiere reklameplakater. Former for undergravende reklame fremkommer for eksempel ved å forandre kjente logoer, uttrykk og symboler, slik at de blir tillagt et nytt og ofte overraskende budskap.

Satirisk humor[rediger | rediger kilde]

Firmalogoer og informasjonsskilt er ment å gi gjenkjennelse, veiledning og positive assosiasjoner til virksomheten, men kan ved mindre endringer gi humoristiske kommentarer, latterliggjøre, og stikk motsatte budskap. Subvertising kan altså virke tankevekkende og divergerende følelser fra hva som var den opprinnelige hensikten.

En veiledende plakat om hvor en kan finne handlevogner, forstås gjerne som en opplysende, hjelpende hånd til det kunden søker etter for å tilegne seg butikkens vareutvalg. Blir derimot kunden fremstilt som hodeløs i møtet med forretningen, vil straks en kritisk distanse til rollen frembyder – kjøper være etablert.

Politisk budskap[rediger | rediger kilde]

I politikken er ofte partienes logodesign; Ap, H, FrP, SP, KrF, SV, osv., gjenstand for karikaturtegnernes fantasifulle endringer. Således Aftenpostens avistegner Inge Grødums harselas over navnet Fremskrittspartiet da det våren 2011 dukket opp nye sexskandaler innenfor toppledelsen. Tegneren valgte ved den anledning å fokusere på den problematiske stavelsen -skritt- i partinavnet.

«Monopolkapitalens superdrikk»[rediger | rediger kilde]

Et Coca-Cola-skilt overmalt med deres eget oppsett, men tilføyd teksten «go home», indikerer at produktet er en uønsket gjest.

Endring av kjente merkevarelogoer assosieres gjerne med andre, mindre hyggelige parametre. Coca-Cola Company er kanskje det konsernet som oftest opplever å bli hengt ut, og gjerne etter følgende formular:

Coca-Cola

+ USA-imperialisme (go home)
= Kapitalistisk råskap og utnyttelse.

Et eksempel er logoen hvor konsernets velkjente skriftype er brukt til å endre «Coca-Cola» til «Capitalisme», et uttrykk for at produktet først og fremst håver inn store penger. En annen variant har nyttiggjort seg den røde bakgrunnsfargen og den berømte, oransje kurven, samtidig som budskapet er endret til «GO HOME», en syrlig kommentar til konsernets verdensomspennende virksomhet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]