Substitute

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Substitute»
Singel med The Who
AlbumMeaty Beaty Big and Bouncy (1971)
B-side«Circles (Instant Party)» (UK)
«Waltz for a Pig» (USA)
Format7" vinyl
Utgitt4. mars 1966
Innspilt1966
SjangerPower pop, hardrock
Lengde3:47
SpråkEngelsk
PlateselskapReaction Records (UK)
Atco Records (USA)
Komponist(er)Pete Townshend
Låtskriver(e)Pete Townshend
Produsent(er)Kit Lambert
Plass i kronologi
«My Generation»
(1965)
«Substitute»
(1966)
«A Legal Matter»
(1966)

«Substitute» er en sang av The Who, skrevet av Pete Townshend. Den kom først ut som singel i mars 1966 og nådde 5.-plass på de engelske hitlistene. Senere ble den inkludert i albumet Meaty Beaty Big and Bouncy fra 1971. Sangen var opprinnelig oppfattet som en kommentar til oppfatningen om at The Who skulle være et substitutt (erstatning) for Rolling Stones, mens den senere er sett på som en kommentar til den fremmedgjøringen som ligger i å viske ut skillet mellom et skapt image og virkeligheten slik at et kunstig image overtar virkelighetsoppfatningen.

Sangen har vakt oppsikt, ikke bare på grunn av teksten, men også den intense bassen til John Entwistle. Fra ca. 1:50 ut i sangen overtar den som det melodibærende elementet, noe som unektelig var svært dristig på midten av 1960-tallet. Sangen har et høyt driv og ble svært populær blant fansen. Den blir spilt på de fleste The Who-konserter. En konsertversjon er tatt med på det etter hvert klassiske The Who-albumet Live at Leeds og på Live at the Isle of Wight Festival 1970.

Da singelen skulle gis ut i USA ble tekstlinjen «I look all white but my dad was black» (jeg ser ut som om jeg er hvit, men faren min var svart) ansett for å være for kontroversiell for det publikumet, og ble derfor endret til «I try walking forward but my feet walk back» (Jeg prøver å gå framover, men mine føtter går bakover).

Punk rockgruppen The Ramones spilte inn sangen på albumet Acid Eaters og sangen ble også gitt ut som singel av Sex Pistols.

Et klipp av sangen er med i filmen School of Rock.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]