Studentuka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Studentuka i Tromsø er en studentuke, en kulturfestival i Tromsø arrangert av studenter på frivillig basis. Studentuka har eksistert siden 1985 og har som formål å lage Norges beste Studentuke.

Historie[rediger | rediger kilde]

UKA ble første gang arrangert 1983, og bestod da av uke og revy. Året før i 1982 ble den første revyen satt opp under tittelen "Decibel, eller ti års bråk". Denne revyen kom i stand i forbindelse med 10årsjubileet for Universitetet i Tromsø. Før dette dominerte de "røde" studentene universitetet og revy ble sett på som dekadent og borgelig. Etter denne revyen i 1982 bestemte initiatitagerne å arrangere UKE i 1983.

I kjølvannet av UKA 83 var det dessuten et ønske om studenthus og studentradio. Begge disse ble etablert i 1984. Det nye Studenthuset kom i Skippergaten 44, man leide det gamle "Pizzahuset" som var lagt ned et par år før. Dette stedet ble drevet i flere år fremover. Senere flyttet studentene inn i større lokaler, til der hvor "Driv" befinner seg i dag. Disse lokalene ble overtatt etter "Ungdommens Hus".

Siden 1983 har UKA blitt gjennomført hver annet år, og har etter hvert utviklet seg til et større og større konsept. Og gir nå plass til et bredt spekter av musikk, kultur og debatt, samt muligheten til å profilere studentorganisasjoner og studentaktiviteter byen rundt. Før studenthuset Driv åpnet dørene var dette lenge et felles høydepunkt for alle byens studenter.

UKA99[rediger | rediger kilde]

Da byen på dette tidspunktet enda ikke hadde et studenthus, foregikk det meste av konserter og aktiviteter på campus.[1] Noen av akitivitetene ble lagt til sentrum av byen.[1]

UKA01[rediger | rediger kilde]

Dårlig konsertoppmøte og lite folk gav UKA01 en økonomisk knekk.[2]

UKA03[rediger | rediger kilde]

Studenthuset driv feiret treårsdag og UKA kulminerte med en konsert med Kaizers Orchestra og Steve’O ”Jackass”.

UKA05[rediger | rediger kilde]

Det ble satt fokus på Israel/Palestina konflikten gjennom debatter og utstillinger på Driv. UKA05 ble ansett å være en suksess, både kulturelt og økonomisk.

UKA07[rediger | rediger kilde]

Med Sparebanken Nord-Norge som hovedsamarbeidspartner fikk man løftet UKA til et nytt nivå. UKAhjelpa ga 10 000,- til Kafe X. Uka ble også stiftet som selvstendig forening i 2007, med et årsmøte bestående av representanter fra studentstyret, studenttinget, Samfunnet og Driv.

UKA09[rediger | rediger kilde]

Ved siden av revy og konserter ble det holdt foredrag med Gunnar Sønsteby.[3] Deler av inntektene fra ølsalget gikk til Kafé X.[3]

UKA10[rediger | rediger kilde]

I 2010 er Studentuka flyttet til høsten, og arrangeres for første gang kun ett år siden forrige Studentuka.

Organisering[rediger | rediger kilde]

StudentUKA i Tromsø er organisert som en forening der Studentparlamentet ved UiT, Studenthuset driv og Studentsamfunnet danner årsmøtet sammen med det sittende styret.

Ledere av Studentuka[rediger | rediger kilde]

  • 1999: Jan Håkon Juul[1]
  • 2001: Stein Petter Antonsen[2]
  • 2003: Christine B. Trosby
  • 2005: Tony Winkler
  • 2007: Haakon Nordrum
  • 2009: Anne-Grete Skavhaug[3]
  • 2010: Anja Evensdatter Rasmussen

UKA-hjelpa[rediger | rediger kilde]

Selv om Studentuka forbindes med fest og moro, tar Studentuka samfunnsansvar, og hvert år støttes en god sak. I 2007 ga UKA 10 000,- til Kafe X, som er et tilbud til alkoholikere og rusmisbrukere i Tromsø. I 2009 ble dette samarbeidet videreført.[3] Samarbeidet gikk da ut på at de fikk gjestelisteplasser på konserter, gaver som bidrar til økt bruk og aktivitet ved kaféen. I tillegg fikk kaféen mulighet til å jobbe som frivillig på Studenthuset driv ved avvikling av StudentUKA, noe som er en fin mulighet for brukerne, da noe av hensikten med Kafé X er å introdusere brukerne til et normalt liv etter rusmisbruk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Meling, Hilde Sander (10. februar 1999). «Uka99 bedre enn noensinne». Tromsø. s. 31. «[...] leder i studentuka-styret, Jan Håkon Juul. [...] Uka99 er ikke bare et arrengement for studentene i byen. Selv om mye av aktivitetene foregår på universitetet blir noen av konsertene, utstillingene og kurs i vinsmaking lagt til sentrum. [...] Årets studentrevy har fåt tittelen Flux. Alle kjenner nok til denne lille tabletten som vi puttet i oss som barn. Fluroen som skulle hjelpe mot hull, [...]» 
  2. ^ a b Danielsen, Charlotte (8. oktober 2001). «UKA frykter underskudd». Tromsø. s. 40. «[...] lederen av Ukastyret Stein Petter Antonsen. Han innrømmer likevel at den til tider dårlige oppslutningen skaper økonomiske hodebry. Tallene er foreløpig ikke klare, men antonsen fastslår allerede at det ikke er snakk om noe stort overskudd.» 
  3. ^ a b c d Pedersen, Christer (26. februar 2009). «Mye mer enn musikk i Studentuka». Tromsø. s. 20-21. «En lang rekke konserter med både lokale og nasjonale artister, flere debatter, samt forelesninger om blant annet motstandskamp med Gunnar «Kjakan» Sønsteby og symbolsk vold av Bror Olsen. [...] Anne Grete Skavhaug, leder for Studentuka 09. [...] De fleste konsertene arrangeres på Driv, men Studentuka 09 har også et flertall konserter på Campus i Breivika, [...]. Studentuka 09 ønsker å slå et slag for vanskeligstilte både ute og hjemme. Kafé X, drevet av og for tidligere rusmisbrukere får en del av inntektene på ølsalget på Studentuka.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]