Studentkultur i Trondheim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Studentkultur i Trondheim er diverse studentaktiviteter i Trondheim.

Den frivillige studentkulturen er unik for Trondheim og er et særpreg ved Trondheim som studieby. De ulike organisasjonene og initiativene som har kommet til, for eksempel linjeforeningene, UKA, ISFiT, Studentersamfundet, NTNUI, noe driftes og ledes utelukkende av studenter på frivillig basis.

Arbeidsgruppe læringsmiljø[1]

Badekarpadlingen[rediger | rediger kilde]

Badekarpadlingen er en konkurranse som arrangeres årlig i forbindelse med at nye studenter inntar Trondheim og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Det er kun førsteårsstudenter som kan delta, og det konkurreres i to disipliner: fartskar og showkar. Badekarpadlingen har vært arrangert i Trondheim siden 1979. De som står i spissen (styret) for badekarpadlingen kaller seg BadCom.[2]

Fartskar går ut på å ro (eller padle) fire ganger tvers over Nidelva i en selvbygd farkost som skal være bygd rundt et badekar. Konkurranseformen er stafett, det vil si at man skal bytte på å ro ved hver bredd. Det legges her vekt på sportslige prestasjoner og effektive konstruksjoner. Premien for raskeste fartskar er «Det gyldne kar».

Fartskar var også starten på hele badekarpadlingen, og har vært en del av arrangementet siden 1979.

Showkar er hovedattraksjonen under badekarpadlingen. Det deles ut flere premier: «Den gyldne fisk» for beste show under sjøsettingen; «Det gyldne speedometer» for beste festlige innslag under banketten; «Den gyldne and» til beste showkar; «Den gyldne krok» for å hente «skattekisten» (en hjemmebrentsdunk) og gi den til juryen; «Den gyldne smørekanne» for å smøre BadCom; «Speilet» for fiasko; «Den grønne svane» for best innsats i opprydningen i etterkant av badekarpadlingen; «Sabotasjeprisen» for å sabotere de andre lagene (alt er tillatt); «Terrorprisen» for beste terror eller terrormiddel på elven; «Den søte hevn» for å gi veterankaret på elven størst problemer; «Beste internasjonale kar» til det mest fantasifulle internasjonale karet; og «Den gyldne smukk» til beste nykommer eller lag som på tross av dårlige forutsetninger stiller.

Realkameratene FK Trondheim[rediger | rediger kilde]

Realkameratene («Reka») er et studentfotballag i 5.divisjon, Sør-Trøndelag. Laget ble grunnlagt 26. oktober 2006. I 2007 ble det en plassering på nedre halvdel av tabellen etter en dårlig høstsesong. Sesongen 2008 førte til en ny 6.-plass i en mer studentpreget avdeling. Reka ordnet seg en 2.-plass i studentlagenes playoffturnering etter sesongslutt.

Laget består av studenter fra Sivilingeniørlinjen Fysikk og Matematikk på NTNU, samt ett innslag fra Kommunikasjonstekologi.

Etterhvert ble TSFF (Trondhjems Studenter Fotball Forening) innført og Reka flyttet seg hit. Etter et par år endte Reka til slutt opp helt på bunn av TSFF-tabellen i 17/18 sesongen.[3] Etter en bedre sesong i 18/19 endte laget et par plasseringer opp og med positiv målforskjell. Laget ledes av lagleder Endre Bjørge Urheim og hovedtrener Johannes Padel.

Sesongen 19/20 skulle bli nok en opptur for de rosa og hvite. I en sesong som til syvende og sist ble kuttet kort av en verdensomspennende pandemi viste Reka at de var et lag å regne med, blant annet med seier mot den ubestridte tabelleneren i aller første kamp. Reka endte tilslutt på 7. plass av 13 lag etter 8 spilte kamper, men med noen antatt enkle kamper igjen kunne Reka fort flyttet seg enda flere hakk oppover om sesongen ble fullført. I denne sesongen fikk også Reka sin aller største seier noensinne, hele 13-0 mot MIT, ledet av en briljant Jesper Lind-Olsen som skåret hele 4 og assisterte 2. Han avslutte også sesongen som lagets toppskårer og ubestridte målpoengkongen, med 7 mål og 8 målgivende på de 7 kampene han spilte den sesongen, som gir et smått utrolig snitt på over 2 målpoeng per kamp for en spiller på et lag midt på tabellen.

Sesonger[rediger | rediger kilde]

Info om sesongene
År Konkurranse Plassering Toppscorer Årets Spiller Trener Styreleder
2008 5 div, avd 7 6 Torbjørn Ruud Hagen (6 mål) Jens Jensen Anders Karlsen Torbjørn Ruud Hagen
2007 5 div, avd 5 6 Espen Ingvald Bengtson (18 mål) Jarle Kvåle Anders Karlsen Yngve Borgan

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Forbedret læringsmiljø for NTNU i tocampusløsningen mot 2020 [PDF] Rapport fra Arbeidsgruppe læringsmiljø, 24. november 2006
  2. ^ BadComs hjemmeside Arkivert 29. juli 2005 hos Wayback Machine.
  3. ^ [TSFF.no, tabell 17/18 sesongen] «Arkivert kopi». Archived from the original on 29. juli 2005. Besøkt 29. august 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]