Strongyli Kastellorizou

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Strongyli Kastellorizou
Στρογγυλή Μεγίστης
Øya Strongili sett fra sørvest
Geografi
PlasseringMiddelhavet
ØygruppeDodekanesene
Areal 0,9 km²
Lengde 1,5 kilometer
Bredde 0,7 kilometer
Administrasjon
LandHellas’ flagg Hellas
PeriferiSørlige egeiske øyer
Posisjon
Kart
Strongyli Kastellorizou
36°06′55″N 29°38′04″Ø

Strongyli Kastellorizou (gresk: Στρογγυλή Μεγίστης), også kalt for Strongili eller Ipsili, er en liten gresk øy som ligger øst i Middelhavet, omtrent 5 nautisk mil sørøst for Kastellorizo. Øya er bortimot 1,5 km lang og opp til 700 meter bred. Den dekker et areal på rundt 0,9 km². Den er ganske flat og er dekket av flatvokst lyng og små busktrær, typisk for subtropisk vinterregnsklima. Strongyli har ujevn fast bosetning, og folketellingen for 2001 oppga ni innbyggere.

De tre øyene i forhold til Tyrkia. Strongyli til høyre.

Strongyli, Strongyle, og Stroggli betyr «rund øy», og navnet eller betegnelsen går igjen på flere øyer, eksempelvis Santorini og Naxos, foruten også italienske Lipari.[1] Øya kalles også for Strongylí Mejístis (gresk: Στρογγυλή Μεγίστης) mens tyrkerne kaller den Çam Adası.

Strongyli bemerker seg ved å være den aller østligste av de greske øyer. Den tilhører likevel øygruppen Dodekanesene og er administrativt en del av kommunen Megisti. Geografisk sett er den en av de tre østligste greske øyer, hvor de andre to er Ro og Kastellorizo. Kun sistnevnte har reell fast bosetning. Strongyli har derimot et fyrtårn som er den greske bygning som ligger lengst øst.

Som Ro og Kastellorizo ligger Strongyli rett utenfor kysten av Tyrkia. Det er ingen offentlig transport til og fra Tyrkia, kun til og fra fjerntliggende Rhodos med fly eller ferge fra Kastellorizo. Alle de tre greske øyene er truet av Tyrkia da de forhindrer tyrkisk eksklusiv økonomisk sone ut i Middelhavet. Selv om ikke Hellas ennå har krevd det, til tross for nasjonal eierrett, har øyene betent politisk betydning, særlig med tanke på framtidige gassrørledninger til Europa.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]