Strandvortemelk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Strandvortemelk
Nomenklatur
Euphorbia palustris
L.
Klassifikasjon
RikePlanter
DivisjonDekkfrøete planter
KlasseTofrøbladete planter
OrdenVierordenen
FamilieVortemelkfamilien
SlektVortemelkslekta
Økologi
Habitat: terrestrisk,
temperert klima

Strandvortemelk (Euphorbia palustris) er en opprett, flerårig plante i vortemelkfamilien. Den er 40–80 cm høy, har lange, slange lansettformede blad og gule blomster med gulgrønne dekkblad i skjermliknende klaser.

Bladene er 1–3 cm brede, mellomgrønne, og lansettformede med tydelig midtnerve. De starter gulgrønne, men blir mørkere med sesongen og til slutt nesten rødaktige. Jo nærmere man kommer blomstertoppen, desto bredere og lysere er bladene, og øverst omkranser bladene de gule blomstene slik at det er vanskelig å skjelne gul blomst fra gulgrønt støtteblad.

Blomstene er gule og små, kronbladet blir derimot større utover juni og når om lag 2 cm lengde. Om høsten utvikler blomsten seg til en frøkapsel som er sterkt grønn med mange kapselaktige vorter.

Planten trives på strender, blant stein og annet kystunderlag, og er rimelig hardfør. Strandvortemelk er bestanddannende og selv om planten er enkeltstående, står den ofte i en gruppe fra rotsystemet. Den sprer seg raskt og kan bli relativt dominant.

Strandvortemelk er spredt fra svenskegrensen og Oslofjorden til Mandal.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]