Strandebarm ungdomslag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Strandebarm Ungdomslag, i Strandebarm i Hardanger, ble stiftet i 1895 av voksne og ungdommer fra Strandebarm og de nærmeste bygdene rundt.

I begynnelsen hadde de møtene sine i skolehuset på Bru i Strandebarm, men det tok ikke lang tid før trangen til å ha et eget hus meldte seg. Lagets eget hus, «Haugatun», sto ferdig på Bø i 1929, etter time på time med dugnadsarbeid og pengegaver fra folk i bygda. Da huset sto ferdig hadde det kosta 45 000, inkl. Innbo og kjøkken.

«Haugatun» ble, som eneste ungdomshus i dette distriktet, fredet som kulturminne i 1993. Formålet med dette er å ta vare på bygningen som et «arkitektonisk og kulturhistorisk verdifullt eksempel på denne type forsamlingshus». Arkitekt for huset var Torgeir Alvsaker, som utførte flere lignende ungdomshus i mellomkrigstiden. Bygget ligner en liten kirke uten tårn, men med våpenhus. Det kan karakteriseres som et nyklassisistisk trebygg.

I nyere tid har huset blitt brukt til en del forskjellige aktiviteter som f.eks. kino, bingo, basar, danser, teater, kurs og utleie.

Ungdomslaget har hatt en periode med liten aktivitet i laget, slik som mange andre tilsvarende lag, men opplever igjen et oppsving i aktivitetsnivået, mye pga. nye impulser både i styret og utenfra.