Stranda i Lindås

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stranda i Lindås
LandNorges flagg Norge
Kart
Stranda i Lindås
60°40′34″N 5°24′04″Ø
Stranda sett fra syd.

Bygden Stranda i Lindås kommune omfatter gårdene fra Toft til Nesbø på halvøyen mellom Austfjorden og Hindenesfjorden. Nærmeste tettsted er Ostereidet.

Det meste av bebyggelsen ligger i skråningen langs Hindenesfjorden. Området er sørvestvendt, lunt og velegnet for treslag som trenger varme. Tidligere var det derfor vanlig med fruktdyrking på de mange små og relativt tungdrevne gårdene som ligger bygd i bygd langs fjorden.

Noen generasjoner tilbake hadde Stranda størst befokningstetthet blant bygdene i Lindås. Da var her fire kjøpmenn, en på hver av plassene Nesbø, Hølleland, Velandsnes og Askelandsvåg. Den siste butikken ble drevet på Hølleland og nedlagt i 2001. Her var to barneskoler, en på Rødland og en på Rød som ble slått sammen til Stranda skule i 1962/63. Stranda skule ble nedlagt i 1992 da Osteriedet skule overtok.

Bygden har hatt to meieri, ett i Askelandsvåg og ett på Velandsnes. Askeland meieri var det siste som ble nedlagt i 1988.

I dag er det flere aktive lag i bygden. Både Indremisjonen og Pinsevenner er representert og har hvert sitt hus, Bethania og Filadelfia, på henholdsvis Veland og Hølleland. Stranda Bygdalag, holder til i Strandatun, tidligere Stranda skule, og arbeider for å fremme det lokale kulturlivet.

Antall fastboende på Stranda er nå (2008) omkring 320 personer fordelt på 150 hus. I tillegg er det omkring 120 hytter i bygden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StrandaNytt – Ny nettportal for Stranda Arkivert 2. november 2014 hos Wayback Machine.
Kart over Stranda