Stortingets presselosje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stortingets presselosje
Org.formForening/lag/innretning
Org.nummer920526012
Stiftet31. desember 1920[1]
LandNorge
HovedkontorOslo
Nettstedpresselosjen.no

Stortingets presselosje (i dagligtale bare Presselosjen) er en organisasjon for pressefolk som jobber med rikspolitikk og dekker Stortinget for sine redaksjoner. Presselosjens hovedformål siden opprettelsen i 1920 har vært å sikre disse medarbeiderne gode arbeidsforhold på Stortinget.

Presselosjen ledes av et styre på fem personer. Per 2023 ledes styret av Marie Melgård fra DN.

Stortingets presselosje har i 2014 rundt 300 medlemmer.[2] De fleste av dem er ansatt i store mediehus som NRK, TV 2, VG, Aftenposten og Dagbladet, men kommer også fra mindre redaksjoner i dagspresse, etermedia eller elektroniske medier.

Foruten å være en medlemsstyrt interesseorganisasjon for journalister med tilhold på Stortinget arrangerer presselosjen også regelmessige debattmøter om aktuelle temaer i krysningspunktet mellom politikk og journalistikk. Årlig avholdes dessuten Presselosjens julebord, hvor de parlamentariske lederne på Stortinget og statsministeren er invitert.

Medlemmene av Stortingets presselosje har alle egne adgangskort og fri adgang til Stortingsbygningen når de måtte ønske. Journalister med medlemskap i losjen har tilgang til pressebenken inne i selve stortingssalen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ w2.brreg.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Presselosjens nettsider: [1] Arkivert 16. januar 2014 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]