Storsalamander

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Storsalamander
Nomenklatur
Triturus cristatus
Laurenti, 1768
Populærnavn
storsalamander[1][2]
(stor salamander)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeRyggstrengdyr
KlasseAmfibier
OrdenSalamandere
FamilieEkte salamandere
Miljøvern
IUCNs rødliste:[4]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

LC — Livskraftig

Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

NT — Nær truet
Artsdatabanken (2021)[3]

Økologi
Habitat: våtmarksområder og vann
Utbredelse:

Storsalamander (Triturus cristatus) er en svart eller svært mørk brun vannsalamander, som ung kan den ha svarte prikker på ryggen. Buken er gul eller lys oransje med individtypiske svarte flekker. Huden er kornet og ru (småvortete) og vortene inneholder gift (Bufonin) for beskyttelse.

Storsalamanderen har hovedutbredelsesområde rundt Oslofjorden, men finnes også separat på Vestlandet og i Trøndelag. Kroppsstørrelsen varierer fra 10-15 cm, minst mot nordgrensen. Paringen foregår som regel i mai, men under enkelte forhold fra april til juni. Hunnen legger 200-300 egg enkeltvis på gamle bladdeler eller vannplanter. Eggene klekkes etter to uker og metamorfoserer fra august til oktober. Storsalamander når kjønnsmoden alder etter 2-3 år, i nord etter 3-5 år. Overvintringen skjer frostfritt på land.

Vanlige habitater er dammer og våtmarker i kulturlandskapet, som gårdsdammer og vanningsdammer. Myrtjern over en viss pH er også et vanlig habitat. På grunn av salamanderens tynne hud, er den avhengig av fuktighet og beveger seg sjelden langt fra dammen.[trenger referanse]

Denne sårbare amfibiearten har lidd under senere tids naturødeleggelse, og er av den grunn ansett som nær truet på Norsk rødliste for arter. Det er i hovedsak moderniseringen av jordbruket, med drenering av våtmarker og dammer, som har hatt størst påvirkning på storsalamanderen. I tillegg er den svært sårbar for fiskeutsetting, da larvene lever pelagisk og svært iøynefallende for rovfisk .

Det latinske artsnavnet henspiller på vannsalamander, det latinsk ordet for landsalamandere er salamandra.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 4. mars 2022. Besøkt 4. mars 2022. 
  2. ^ Artsdatabanken: Artsnavnebasen Artsnavn ble forandret fra «stor salamander» til «storsalamander» september 2009
  3. ^ Dervo B, Strøm BS og van der Kooij J (24. november 2021). «Amfibier og reptiler. Vurdering av storsalamander Triturus cristatus som NT for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 30. mars 2023. 
  4. ^ Mech, L.D. & Boitani, L. 2004. Triturus cristatus. In: IUCN 2009.2. 2006 IUCN Red List of Threatened Species. Data pr. 15. januar 2010

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]