Storgata 2 (Hønefoss)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Storgata 2 (Hønefoss)
Beliggenhet
AdresseStorgata 2, 3510 Hønefoss
Kart
Kart
Storgata 2 (Hønefoss)
60°09′56″N 10°15′22″Ø

Storgata 2 i Hønefoss er et fire etasjers murbygg med mansardtak. Bygget har fasade mot Søndre torv og Storgata. Gården er lokalt også kjent som Fønixgården og Hotell Fønix, men det var Hønefos & Oplands Privatbank som oppførte bygget i 1920. Før banken reiste sitt nybygg der sto det ei tømmerstue på plassen med en skobutikk, kjent som «Granumstua». Stua ble demontert og gjenreist til speiderformål, mens skobutikken (Granum) fikk tilhold i nybygget. Før nybygget sto klart hadde banken lokaler i Storgaten 1.

Fra 1931 fikk banken navnet Hønefoss og Opplands Kredittbank AS, etter at den var blitt reorganisert. Banken ble siden slått sammen med Christiania Bank og Kreditkasse (fra 1962) og var senere kjent som Kreditkassen og Nordea, og denne banken ligger der den dag i dag.

Hotelldriften ble startet i etasjene over bakkeplanet da bygningen var ny. I en periode hadde hotellet også en kafé i bakkeplan, men denne ble nedlagt omkring 1960. Under andre verdenskrig hadde tyskerne sitt Ortskommandantur i hotellet. Da banken ble utvidet i 1972 var det ikke lenger plass nok til hotelldriften. Hotellet ble da nedlagt.