Storedal Kultursenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Storedal Kultursenter er et park- og kulturanlegg som ligger på gården Store Dal i Skjeberg utenfor Sarpsborg i Østfold.

Hage for synshemmede[rediger | rediger kilde]

Anlegget er skapt av kunstnere, naturvitenskapsfolk og hagearkitekter og danner et opplevelsesenter for natur og kunst spesielt lagt til rette for synshemmede. Anlegget består av en studiehage med rundt 250 forskjellige planter, et utendørs amfiteater og lydskulpturen Ode til lyset av Arnold Haukeland med musikk av Arne Nordheim. Anlegget ble åpnet av Kronprins Harald 12. august 1970.

Sommeren 2004 ble en helleristningsutstilling øverst i studiehagen åpnet. Utstillingen inneholder ca. 30 helleristningsmotiver som er reprodusert på 7 store steinheller og som stammer fra siste del av bronsealderen (900-500 f.Kr.)

Lydskulpturen Ode til lyset som rager 19,5 m over det flate kulturlandskapet, skal symbolisere armer som strekker seg mot lyset. På og rundt selve skulpturen er det 26 høyttalere, som spiller komponisten Arne Nordheims stereofoniske musikkbeskrivelse av skulpturen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Mange arkeologiske funn viser tidlig bosetning. I umiddelbar nærhet finnes også helleristninger, som kan leses like godt med fingrene som med øynene. Ifølge Snorre ble kong Magnus Blinde født på gården Storedal i 1117.[1] Hans mor var Borghild Olavsdatter, datter på gården, og hans far kong Sigurd Jorsalfare. Magnus ble konge 13 år gammel, men måtte utkjempe flere slag mot arvinger som gjorde krav på kongetronen. Han ble tatt til fange i Bergen i 1135 av onkelen og motstanderen Harald Gille, som lot ham blinde og mishandle. Han ble både gjeldet, fikk kappet av en fot, og øynene stukket ut.[2] Derav hans tilnavn, «Blinde». Kong Magnus Blinde falt i slaget ved Holmengrå, omkring 3 mil fra Storedal i 1139.[3]

Erling Stordahl, som selv ble synshemmet 13 år gammel, overtok gården Storedal etter sin far i 1957. Han ønsket å gjøre noe mer ut av området enn bare jordbruk. Planen var først å reise et monument over Magnus Blinde. Etterhvert formet imidlertid kunstnere, naturvidenskapsfolk og hagearkitekt et kulturanlegg for opplevelse av natur og kunst – for alle mennesker – men spesielt lagt til rette for synshemmede.

Anlegget ble åpnet av Kronprins Harald 12. august 1970.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Snorre: Magnussønnenes saga, kap. 19
  2. ^ Snorre: Magnus Blindes og Harald Gilles saga, kap. 7-8
  3. ^ Snorre: Haraldssønnenes saga, kap. 10

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]