Store Studio (bygning)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Store Studio
Beliggenhet
AdresseNRK Marienlyst
LandNorge
StrøkMarienlyst
StedOslo kommune
Historiske fakta
Formålradiosendinger med publikum
Eier(e)NRK
ArkitektNils Holter
Ferdigstilt1950
Kart
Kart
Store Studio
59°56′05″N 10°43′11″Ø
Posisjonskart

Store Studio er en studiobygning i funkisstil, knyttet til KringkastingshusetNRK Marienlyst i Oslo. Arbeidet startet i 1938, og siden ferdigstillingen i 1950 har bygget vært en institusjon i norsk kringkastingshistorie.[1] Salen har plass til rundt 250 publikummere.

Historie[rediger | rediger kilde]

Store studio NRK
Store studio (Februar 2020)

Store Studio var arena for en rekke direktesendte underholdningsprogrammer i radioens gullalder i 1950-årene, blant annet Rundtomkring med Leif Rustad som programleder og Show fra Store Studio med Rolf Kirkvåg og Erik Diesen.

Siden åpningen i 1950 har studioet vært Kringkastingsorkesterets hjemmebane. I 1950-årene ble det daglig sendt direktekonserter fra Store Studio, blant annet den svært populære Meloditimen med lett underholdningsmusikk på programmet. Studioet er fortsatt orkesterets daglige øvelokale og brukes jevnlig til orkesterkonserter for publikum og til musikkopptak. Studioet har imidlertid blitt for lite, og NRK vurderer nå nye lokaler for orkestret.[2] 

Store Studio har også med jevne mellomrom vært brukt til opptak av fjernsynssendinger med publikum, særlig i fjernsynets barndom i 1960-årene på grunn av den relativt store publikumskapasiteten. Mange velkjente programmer er spilt inn her, blant annet de norske finalene i Melodi Grand Prix i årene 196065 og 1969. I dag er Store Studio blitt for lite for moderne flerkamera-produksjoner.

Bygningen henger sammen med Kringkastingshuset, og det har gitt navn til tv-programmet Store studio med Per Sundnes og Anne Lindmo som programledere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lie, Øystein (3. november 2016). «I Krinken og kroker». www.dn.no (norsk). Arkivert fra originalen 7. september 2017. Besøkt 7. september 2017. 
  2. ^ Kaja Korsvold. «Kork må ha nytt Store Studio- blir trolig milliardutgift for NRK» (norsk). Aftenposten.no. Besøkt 26. september 2016.