Stora Sjöfallets nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stora Sjöfallets nasjonalpark
Stora Sjöfallet
LandSverige
Ligger iGällivare[1]
Jokkmokk[1]
OmrådeLappland
Nærmeste bosetningGällivare
Areal1 278 km²
Opprettet1909
Kart
Stora Sjöfallets nasjonalpark
67°29′N 18°21′Ø

Áhkkámassivet sett fra Akkajaure

Stora Sjöfallet (lulesamisk: Stuor Muorkke) er en nasjonalpark i Gällivare kommune i Lappland i Sverige. Den ble opprettet i 1909. Den grenser mot Sarek nasjonalpark i vest og i øst mot naturreservatet Sjaunja. Den regulerte sjøen Akkajaure strekker seg gjennom det meste av området.[2] Fossen Stora Sjöfallet, som en gang ble ansett som en av de flotteste i Europa, men som i dag bare unntaksvis har stor vannføring, ligger i nærheten av Vietas nedenfor Akkajaures utløp i sør. Fossen var hovedgrunnen til at området ble avsatt som nasjonalpark i 1909.

I sammenheng med byggingen av Suorvadammen ble det anlagt en vei som strekker seg gjennom store deler av nasjonalparken. Det er også inngrep som grusbanker, kraftledninger og et vindkraftverk ved Suorvadammen. På grunn av disse og andre inngrep har det blitt stilt spørsmål ved statusen som nasjonalpark, selv om de mest berørte områdene i parkens sentrale del ikke lenger inngår i nasjonalparken. I vest ligger det store Áhkkámassivet og i nord den lange fjellkjeden Kallaktjåkkå som grenser mot Teusadalen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Protected Areas (National Parks), nvpub.vic-metria.nu, utgitt 18. desember 2015, besøkt 20. januar 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Kartsök och ortnamn». Lantmäteriet. Besøkt 23. september 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]