Grå ospetannspinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Stor ospetannspinner»)
Grå ospetannspinner
Nomenklatur
Notodonta torva
Hübner, 1809
Populærnavn
grå ospetannspinner[1]
(stor ospetannspinner)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieTannspinnere
SlektNotodonta
Økologi
Habitat: løv- og blandingsskog
Utbredelse: den palearktiske sone; i Norge langs kysten i Sør-Norge
Grå ospetannspinner på en metallstang
Grå ospetannspinner, larve
Grå ospetannspinner, puppe

Grå ospetannspinner (Notodonta torva) er en sommerfugl som tilhører familien tannspinnere (Notodontidae). Den ligner dromedartannspinner (Notodonta dromedarius), men er litt større og blekere. I Norge er den nokså uvanlig, men det finnes forekomster nord til Møre og Romsdal.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 40 – 55 mm), kraftig, grå spinner med avlange vinger. Forvingen har en «tann» av skjell ved bakkanten. Antennene hos hannen er fjærformede og omtrent halvparten så lange som forvingen, hos hunnen trådformede og rundt en tredjedel av forvingens lengde. Brystet er kledt med lange, mørkegrå hår og har en mer eller mindre tydelig, klokkefromet tegning på ryggen. Bakkroppen er sylindrisk og ensfarget grå. Forvingen er oval uten noen markerte hjørner, grå med to – tre utydelige, lyse tverrstriper. Den er relativt tynt kledt med skjell og litt gjennomsiktig, og har en «tann» av skjell som stikker bakover litt innenfor midten av bakkanten. Denne stikker opp på ryggsiden når sommerfuglen sitter i hvilestilling. Bakvingen er grå med et utydelig, lyst tverrbånd, litt mørkere ved bakkanten. Larven er 40 – 45 mm lang når den er fullt utvokst. Den kan variere i farge fra lyst grå til svartgrå, ofte med et rosa skjær. Den blir mørkere ettersom den vokser. Den har markerte, spisse pukler på ryggen av femte, sjette og ellevte (nestsiste) kroppsledd. Den har også en hvit sidestripe nede på sidene i den bakerste halvdelen, og de to bakerste kroppsleddene er gjerne rødlige på farge. Hodet er gulbrunt med svarte flekker. Som andre Notodonta-arter sitter den gjerne med kroppen i S-form, med hodet og bakenden hevet fra underlaget.

Levevis[rediger | rediger kilde]

grå ospetannspinner lever i løv- og blandingsskoger med innslag av osp (Populus tremula), som er larvenes næringsplante. Denne arten er blant annet knyttet til taigaen der det gjerne er et bra innslag av osp. Den foretrekker relativt lysåpen, solvarm skog. De voksne spinnerne flyr om natten i mai – juli, tidligst i sør. Av og til kan det forekomme en delvis, andre generasjon om høsten. Hannene, men ikke hunnene, kommer gjerne til lys. Hunnene sender ut feromoner som tiltrekker hanner. Det har vist seg at hunner av grå ospetannspinner, klekt i fangenskap, også tiltrekker seg hanner av lys eiketannspinner (Drymonia ruficornis), så det er sannsynlig at feromonene er like for de to artene. Etter paringen legger hunnen 150 – 220 egg enkeltvis eller i små klynger på undersiden av ospeblader, av og til også på selje og andre vierarter. Larvene klekkes etter noen dager, og lever hele tiden enkeltvis. Trolig lever larvene for det meste oppe i kronene på store trær, men det er også observert store mengder larver på rotskudd og småbusker mens de store trærne tilsynelatende gikk fri. Larven er utvokst i slutten av juli eller begynnelsen av august og forvandler seg til en puppe. De fleste puppene klekkes ikke neste vår, men ligger over et år, noen ganger to.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne arten har sin hovedutbredelse på taigaen som går fra Øst-Finnmark og Finland i vest til Stillehavet i øst. Den forekommer også i Mellom-Europa men spredt og fåtallig, videre østover gjennom Russland til Øst-Sibir, Kina, Korea og Japan. I Norden ble arten tidligere regnet som en sjeldenhet, men det ser ut til at den har økt i hyppighet og utbredelse de siste tiårene. I Norge finnes den lokalt nord til Møre og Romsdal og det nordlige Oppland, men den ser ikke ut til å være vanlig noe sted.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 22. juli 2020. Besøkt 22. juli 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]