Stone Mountain (monolitt)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Stone Mountain»)
Stone Mountain
Stone Mountain, Georgia, USA
Høyde 513 moh.
Primærfaktor 251,5 m
LandUSA
Kommune(r)Stone Mountain Park, Stone Mountain, Georgia, USA
FjellrekkeAppalachene
Kart
Stone Mountain
33°48′21″N 84°08′44″V

Stone Mountain er en granitt-monolitt beliggende i Stone Mountain i USA. På sitt høyeste punkt er stenen 513 moh og 251,5 meter høyere enn landskapet rundt. På det lengste måler Stone Mountain 14,5 km på bakkenivå. Mange bøker omtaler Stone Mountain som verdens største enkeltstykke av granitt. Denne feilaktige påstanden har muligens bakgrunn i reklame fra lokale granitt-produsenter og tidligere turistreklame. Det finnes mange større enkeltstykker av granitt i verden, blant annet i fjellområdet Sierra Nevada vest i USA. Stone Mountain er geologisk sett egentlig en kvartsmonzonitt og derfor teknisk sett heller ikke granitt. Stone Mountain er kjent ikke bare for sin spesielle geologi, men også for det enorme basrelieffet på fjellets nordside. Verdens største basrelieff forestiller tre personer fra Amerikas konfødererte stater: Thomas J. Jackson, Robert E. Lee og Jefferson Davis.[1]

Fjellet[rediger | rediger kilde]

Fjellet har en omkrets på omtrent 8 km ved bakkenivå. Toppen kan nås til fots via en bratt sti som starter ved Confederate Hall og vestre inngang (til nasjonalparken) eller ved hjelp av en heis. Toppen av fjellet består av bart fjell med flere jettegryter. Jettegrytene fylles med regnvann og er hjem til bladfotinger som muslingreker (Laevicaudata) og tusenbeinkreps (Anostraca). Liv i jettegrytene oppstår kun i regntiden og det er antatt at bladfotingene dør ut i tørketiden, men at de har lagt egg som overlever til neste regntid.

Fra toppen av fjellet har man god utsikt mot sentrum av Atlanta, noen ganger fjellet Kennesaw Mountain og på veldig klare dager helt til Appalachene.

Deler av fjellet
Nærbilde av relieffet
Løvblader på en georgia-eik.

Nedre del av fjellet er skogkledd. Den sjeldne georgiske eiken (Quercus georgiana) ble oppdaget her og er synlig flere steder ved stien som fører mot toppen. Om høsten blomstrer også den sjeldne arten Helianthus porter her.

Geologi[rediger | rediger kilde]

Stone Mountain er en dypbergart, en smeltet magmatisk bergart. Fjellet består hovedsakelig av granitt skapt ved dannelsen av Blue Ridge Mountains, østre front av Appalachene. Granitten er et resultat av magma fra jordens indre som ble omdannet på undersiden av jordskorpen.

Granitten består av kvarts, feltspat, mikrolin og glimmer, med mindre mengder av biotitt og turmalin. Inne i granitten finnes xenolits og biter av fremmedlegemer i magmaen.

Nærbilde av relieffet.

Relieff[rediger | rediger kilde]

Verden største basrelieff, the Confederate Memorial Carving forestiller tre av Konføderasjonens ledere under den amerikanske borgerkrigen;President Jefferson Davis og generalene Robert E. Lee og Thomas J. Jackson. Relieffet rekker 122 meter over bakkenivå og måler 27,5 ganger 58 meter. Relieffets dypeste punkt er ved albuen til Lee; 3,6 meter.

Mrs. C. Helen Plane, medstifter og medlem av United Daughters of the Confederacy (UDC) fikk idéen til monumentet i 1912. Eierne av fjellet, familien Venable, family, satte av nordsiden av fjellet til UDC i 1916. UDC fikk 12 år på seg til å ferdigstille et monument over den amerikanske borgerkrigen. Gutzon Borglum ble valgt ut til å gjennomføre oppdraget.

Borglum forlot prosjektet i 1923. Den amerikanske skulptøren Augustus Lukeman fortsatte til 1928 da arbeidet stoppet opp i over tredve år.

I 1958, etter initiativ fra guvernør Marvin Griffin, kjøpte delstatsforsamlingen Stone Mountain for USD $1,125,000. I 1963 ble Walker Hancock valgt ut til å fullføre prosjektet og arbeidet ble tatt opp igjen i 1964. Relieffet ble ferdigstilt av Roy Faulkner og ble ansett ferdig[2] 3. mars 1972.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "Stone Mountain Arkivert 22. april 2008 hos Wayback Machine.." georgia.gov,
  2. ^ stonemountainpark.org Arkivert 6. mars 2007 hos Wayback Machine.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]