Stolpersteine

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Stolperstein Louise Straus-Ernst, Köln-Sülz

Stolpersteine (tysk uttrykk for «snublestener») er et prosjekt av den tyske kunstneren Gunter Demnig. Stolpersteine er minnesmerker over personer som ble arrestert og deportert av nazistene under det tredje rike.

Om prosjektet[rediger | rediger kilde]

Det unike ved prosjektet er at minnesmerkene plasseres i bakken like ved den boligen hvor ofrene bodde. Stolpersteine er kubiske steiner på omtrent 10x10x10 cm, med messing på toppflaten. De har inskripsjonen «Hier wohnte» (Her bodde), navn og fødselsdag, dato og sted for deportasjon og dødsfall. Steinene legges ned i bakken som brostein, med overflaten i flukt med bakken.

Det er skoler, slektninger og ulike organisasjoner som bistår med å samle informasjon. Finansieringen skjer ved hjelp av frivillige donasjoner.

Omfang[rediger | rediger kilde]

Demnig fikk ideen til Stolpersteine i 1993 og i 1994 ble den første steinen lagt ned i Köln. Siden den gang har det blitt satt ned over 30 000 steiner (juli 2011). Det er prosjekter på mer enn 300 steder i Tyskland. I hver av byene Hamburg, Köln og Berlin er det plassert over 1000 steiner. Senere har prosjektet også blitt gjennomført i Østerrike, Ungarn, Ukraina, Tsjekkia, Polen, Italia, Belgia og Nederland.

Norge[rediger | rediger kilde]

Stolperstein ved Dalsbergstien 3 i Oslo, til minne om Ruth Maier

772 jøder ble tatt i Norge og sendt til Tyskland, 34 av disse overlevde fangeoppholdet i Tyskland.[1] 81 jøder deportert fra Norge og myrdet i Tyskland har så langt (desember 2012) blitt minnet med stolpersteine.[2][3][4]

I august 2010 ble de første 20 stolpersteine installert i Norge, utenfor bygårdene Calmeyers gate 15 og Dalsbergstien 3 (Ruth Maier bodde der.[5]) i Oslo[6]. I september 2011 ble det foretatt installasjoner av 23 stolpersteine i Oslo[7][8], på følgende adresser:

I september 2012 ble nye 21 steiner lagt ned i Oslo, som da har totalt 64 stykker.[9]

Trondheim fikk sine første 8 stolpersteine i september 2012[10], og Larvik fikk 9 steiner samme måned.[11]

Slike minnesmerker ble i 2012 fjernet fra et fortau i Maridalsveien i Oslo før ny asfalt ble lagt på fortauet. Flere uker etter at minnesmerkene ble satt på plass igjen, ble den opprinnelige fjerningen påpekt i et avisinnlegg.[trenger referanse]

Den 16. juni 2014 ble tre stolpersteiner lagt ned på tomten der huset til Shotland-familien i Harstad bodde. Shotland var en jødisk familie som under den andre verdenskrig ble sendt til Auschwitz. Ingen av Shotland-familien overlevde.[12]

Kritikk[rediger | rediger kilde]

Stolperstein ved Cordelia Edvardsons barndomshjem i Berlin.
Teksten lyder: Her bodde Cordelia Edvardson, født Hoffmann, årgång 1929. Deportert 10.3 1944. Theresienstadt. Auschwitz. Overlevde.

Prosjektet har blitt møtt med kritikk fra flere hold. Noe av kritikken og da særlig fra Charlotte Knobloch har rettet seg mot at steinene blir plassert i bakken og at navnene på den måten blir «tråkket på».[13] I München ble prosjektet av denne grunn stoppet av myndighetene og stolpesteiner er kun plassert på privat grunn der eieren har gitt sitt samtykke. Andre ønsker ikke daglig å bli minnet på de samme tragiske enkeltskjebner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Deportasjonen av de norske jødene HL-Senteret
 2. ^ Nye snublestener i Oslo Jødisk Museum i Oslo
 3. ^ Snublesteiner skal hjelpe oss å huske Holocaust NRK Nyheter
 4. ^ Snublesteiner til Trondheim Det Jødiske Museet i Trondheim
 5. ^ Norges Anne Frank Aftenposten 13.oktober 2007, se også: Raimund Wolfert: En snublestein for Ruth Maier, i: Lambda Nordica 2011, nr. 1, s. 91-98.
 6. ^ Nye snublestener i Oslo Jødisk Museum i Oslo
 7. ^ 23 nye snublestener i Oslo Jødisk Museum i Oslo
 8. ^ Holocaust i nabolaget Aftenposten
 9. ^ Nye snublestener i Oslo Jødisk Museum i Oslo
 10. ^ Snublesteiner til Trondheim Det Jødiske Museet i Trondheim
 11. ^ Snublesteiner skal hjelpe oss å huske Holocaust NRK Nyheter
 12. ^ Harstad tidende, 17. juni 2014.
 13. ^ Süddeutsche Zeitung

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har multimedieinnhold relatert til