Stockholm Waterfront

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stockholm Waterfront
LandSverige
StedStockholm kommune
Kart
Kart
Stockholm Waterfront
59°19′47″N 18°03′20″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted · Offisielt nettsted

Stockholm Waterfront, fasade mot syd 2010.
Kongressdelen i oktober 2010
Stadshuset og Stockholm Waterfront juni 2010
Kongressdelen, fasade mot vest januar 2011

Stockholm Waterfront, også kalt Klara Hotell och Konferens[1], er en bygning for kontor, kongressvirksomhet og hotell ved Klarabergsviadukten i Stockholm. På stedet sto tidligere Klara postterminal.

Området med utsikt over Riddarfjärden ligger i en bygningshistorisk ømtålig del av Stockholm. I umiddelbar nærhet ligger Stockholms stadshus og det fremkom en del kritikk av blant annet Stockholms skönhetsråd. Utformingen av Stockholm Waterfront har blitt kritisert for ikke å passe inn i bybildet både når det gjelder farger, volum og høyde.

Anlegget er oppdelt i tre funksjoner med navnene Waterfront Building (for kontor), Radisson Blu Stockholm Waterfront (for hotell) og Stockholm Waterfront (for kongressdelen). Arkitekt for komplekset er White arkitekter. Radisson Blu er operatører for både hotell og kongress. Anlegget ble innflyttingsklart i januar 2011.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

I begynnelsen av 2000-tallet la arkitekt Gert Wingårdh frem et forslag til et nytt hotell- og kongressentrum på kvartalet Bangårdsposten 1 og 2. Hans forslag ble ansett for å være for dristig på en av Stockholms mest utsatte plasser, ved Riddarfjärden og nabo med Stockholms stadshus og ble derfor aldri realisert.[2]

Prosjektet Stockholm Waterfront startet i 2005 da Stockholm stad spurte om Jarl Asset Management ville legge inn forslag på hvordan området ved den gamle postterminalen skulle kunne utvikles. Byen ville ha et kongressanlegg og et hotell. Men for at anlegget skulle bære seg økonomisk ville eierne av Jarl Asset Management også bygge et kontorkompleks. Arkitekt på prosjektet ble White arkitekter.[3] I midten av 2008 begynte man å rive Klara postterminal.

Bygningskompleksets enheter[rediger | rediger kilde]

Hotell- og kontordelens fasader er utført i curtain wall-konstruksjon med store glassfasader og kledd med plater av naturmateriale. For å holde vekten nede valgte White Arkitekter keramiske plater som ble utført i Italia. Platene er 11-12 mm tykke, måler 600 x 1 200 mm og er montert med aluminiumsklips. Til kontordelen valgte man svarte og til hotelldelen hvite plater.[4]

Stockholm Waterfront Congress Centre[rediger | rediger kilde]

På den sydlige siden, mot Riddarfjärden ligger et kongressenter kalt Stockholm Waterfront Congress Centre, som blant annet inneholder en fleksibel kongressal med plass til opp mot 3 000 deltakere. Kongresskomplekset inneholder også en stor festsal med plass til opp mot 2 000 gjester, dessuten er det et business-center som består av møterom i forskjellig størrelse og med plass for ca. 1 000 gjester.

Kongresshallens fasader og tak avviker fra dens bakenforliggende kontor- og hotelldelens stramme arkitektur og har blant annet et stort panoramavindu ut mot Riddarfjärden og Stadshuset. Taket får sitt bølgende utseende gjennom et ribbeverk av 21 km stålprofiler som gir en asymmetrisk form. Den totale høyden inne i kongressens store auditorium er ca. 17 meter. Kongressdelen ble innflyttingsklart i begynnelsen av 2011.

Radisson Blu Waterfront Hotel[rediger | rediger kilde]

Radisson Blu Waterfront Hotel åpnet med 414 rom den 20. januar 2011.[5]

Waterfront Building[rediger | rediger kilde]

Kontordelen Waterfront Building inneholder ca. 24 600 kvadratmeter kontorlokaler fordelt på 11 etasjer (ca. 2 200 kvadratmeter per etasje).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Stockholms Stad
  2. ^ Skyscrapercity.com
  3. ^ «Byggvärlden». Arkivert fra originalen 8. mars 2012. Besøkt 13. mars 2011. 
  4. ^ Tidskriften "Lera", nr 1, 2010, side 18
  5. ^ «Pressmeddelande». Cision Wire. Arkivert fra originalen 25. mai 2012. Besøkt 20. januar 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]