Stockfoto

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et eksempel på et generelt stockfoto som kan illustrere mat eller matlaging.

Stockfoto, arkivfoto eller «kjøpebilder» er fotografier og videoer lisensiert for spesifikke bruksområder. Lisensene selges vanligvis av et bildebyrå. Begrepet «stock» er engelsk og har flere betydninger, men kan i dette tilfelles oversettes med «rå», således som «råbilder». Uttrykket «in stock» brukes i varehandelen om det som hører inn under den faste varebeholdningen og på norsk vanligvis oversatt med hyllevare i motsetning til spesialbestilling/målsøm.

Disse bildene brukes til å dekke behovene til produsenter av trykksaker som mangler særskilt bilder, er i tidsnød, eller av kostnadsårsaker velger ikke å benytte egen fotograf, men kjøper et generelt eller et spesifikt bilde. Sammen med bildet følges det med en lisens til å benytte seg av bildet en eller flere ganger. I de fleste tilfeller blir dette ofte gjort til en betydelig lavere kostnad. Billedmaterialet kan være fra spesielle geografiske områder, eller kan involvere modeller og være produsert i studio. Med modellene framstilles et bredt utvalg fotoer som kan inneholde fagfolk, stereotyper, uttrykke ulike følelser og lignende.

For kunden kan det være hensiktsmessig å kunne velge et generelt illustrasjonsbilde fra et billedbibliotek på mange tusen bilder innenfor ulike kategorier framfor å måtte å bruke tid og ressurser på å framstille disse bildene selv. En av de største leverandører for fototjenester i Skandinavia har en digital base på over tolv millioner bilder, fra historiske bilder til illustrasjonsbilder og nyhetsbilder. Byrået har bilder fra inn- og utland, men kan også påta seg fotografering på oppdrag for kunde.[1]

Det finnes en rekke kommersielle leverandører av lisensiert bilder i Norge og i utlandet. De fleste er tilgjengelige over internett. I Norge finnes blant annet fotobyrået Scanpix.[2] Det finnes også nettsted som kun fokuserer på et geografisk område. Et eksempel på geografisk avgrensing i denne bransjen er Freestocks[3] som kun leverer bilder og videoer fra Norge. Blant de store internasjonale leverandørene er blant annet Colourbox[4] og iStockPhoto[5] som selger fotomateriale fra hele verden.

Det finnes også nettsteder som tilbyr bilder uten betaling og med en lisens som gjør at man kan benytte bildene i egen produksjon. I uansett tilfelle om bildet kjøpes eller ikke, er det viktig å sette seg inn i hva lisensen for bruken av bildet dekker og ikke dekker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tjenester | Scanpix». scanpix.no. Besøkt 31. mars 2021. 
  2. ^ «Søk | Scanpix». scanpix.no. Besøkt 31. mars 2021. 
  3. ^ «Freestocks». Arkivert fra originalen 3. mai 2015. Besøkt 10. april 2019. 
  4. ^ «Buy Royalty-free Photos, Images, Videos & Vectors | Colourbox». www.colourbox.com (engelsk). Besøkt 31. mars 2021. 
  5. ^ «Stock Images, Royalty-Free Pictures, Illustrations & Videos - iStock». iStockPhoto.com (engelsk). Besøkt 31. mars 2021. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]