Stoa (Arendal)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Stoa i Arendal»)
Stoa har flere betydninger.
Stoa i Arendal
Stoa holdeplass
LandNorges flagg Norge
Høyde o.h.41 meter
Kart
Stoa i Arendal
58°27′54″N 8°43′06″Ø

Stoa er et handelsområde ved E18 i Arendal kommune i Aust-Agder. Opprinnelig var området planlagt som industriområde for Øyestad kommune i slutten av 1960-årene, men er seinere utbygd med store forretninger. Disse tar sikte på å dekke et omland mye større enn Arendal og Aust-Agder. Stoa regnes som en del av Arendal sentrum, et avlastningsområde.

Stoa er et typisk eksempel på et urbant område fra bilens tidsalder, en bilby. Forretningene er innen bransjer som krever store lokaler, og hvor den typiske kunde bruker bil. Alle forretninger har derfor store parkeringsplasser, og kundene kjører fra den ene butikken til den andre.

Det første firmaet som etablerte seg på Stoa var engrosfirmaet i dagligvarer, O.G.Ottersland. Dette skjedde i 1965, straks etter at ny trase for E18 utenom Arendal sentrum var vedtatt på 1960-tallet. Det var da klart at all transport av betydning for firmaet nå foregikk på bil. Firmaet holdt tidligere til i Arendal sentrum der firmaet i 1955 hadde tatt i bruk et nytt lagerbygg på Tyholmen, rett ved kaia der godsrutebåtene anløp.[1]

Stoasenteret ble etablert på 1980-tallet med stor dagligvarehandel og flere andre butikker. Denne bygningen disponeres i dag av flere møbelforretninger. De firmaene som først etablerte seg på Stoa var plasskrevende. Flere bilforretninger og bilverksteder, entreprenører, maritime firmaer og flere byggevarefirmaer dominerer området.

Det største området for detaljhandel på Stoa blir kalt Stoa vest, hvor en rekke store butikker er lokalisert omkring en stor felles parkeringsplass. I en ring utenfor butikkene går veier med varelevering som viktigste funksjon. På Stoa vest ligger blant andre tidligere landets største Biltema-forretning, Sørlandets største Obs!-varehus, og Power. Stoa har fortsatt industri: Arendals Bryggeri etablerte seg på Stoa i 1971 og er fremdeles i drift. Polaris Trykk, Som trykker aviser for Agderposten har sitt trykkeri på Stoa.

Senere har Stoa vest blitt utvidet i 2017/18 med en av Norges største XXL forretninger, Sports outlet, Norges største lekebutikk, Subway og Power. I tillegg har tildligere etablerte butikker som Rema 1000, Europris og apotek flyttet inn i et stort nybygg.

I 2017 åpnet i tillegg «Stoa nord», hvor det gamle Ottersland-bygget er blitt bygget om til et stort varehus med Coop Extra, Megaflis og Jula. I forbindelse med dette er det også bygget tilholdssteder for Burger King og Baker Jørgensen.

I 2022 fikk McDonald’s avtale for å åpne resturant på Stoa, i Powers gamle bygning. Resturanten åpnet 2. februar 2023 og er i dag den største restauranten i Norge.

Sørsvann ligger sentralt til på Stoa. Vannet er populært som rekreasjonsområde og brukes til både bading og fiske. Det er opparbeidet flere badeplasser ved vannet.

Arendalsbanen går gjennom Stoa og i 2008 ble Stoa holdeplass anlagt på Stoa vest.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]