Stjordølafylke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Stiordølafylki»)

Stjordølafylke (norrønt: Stjórdœlafylkí) var ett av de åtte historiske fylkene i Trondheimen fra jernalderen til ut i middelalderen. Stjordølafylke omfattet Stjørdalen og Neadalen. Høvdingesetet lå på Værnes. Det har også vært beskrevet at Klæbu hørte til dette fylket, men det er sannsynlig at Klæbu hørte til Gauldølafylke.[1]

De historiske fylkene i Trondheimen var lokale rettsfellesskap med hvert sitt fylkesting. De ble dannet en gang i eldre jernalder eller begynnelsen av yngre jernalder.[2] De fire fylkene Øynafylke, Skøynafylke, Sparbyggjafylke og Verdølafylke utgjorde Inntrøndelag som hadde ting på Mære. Utsendinger fra de fire fylkene i Inntrøndelag og de fire fylkene i Uttrøndelag: Stjordølafylke, Strindafylke, Gauldølafylke og Orkdølafylke, møttes også til Frostating på Frosta. På 900-tallet ble også Nordmørafylke, Romsdølafylke og Naumdølafylke en del av Frostating.

Skipreider[rediger | rediger kilde]

Fylket hadde åtte skipreider[3]:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ På grunn av manglende sider i Aslak Bolts jordebok er det usikkert om Klæbu tilhørte Gauldøla fylke, men i nyutgaven av 1997 presenteres dette som ganske sikkert.
  2. ^ Andersen 1977, s. 58–61.
  3. ^ Historisk-geographisk Beskrivelse over Kongeriget Norge (Noregsveldi) i Middelalderen. Trykt hos Carl C. Werner & Co. i ... 1849. s. 76. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]