Stiklestad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 63°47′46″N 11°33′31″Ø

Stiklestad i Verdal i Nord-Trøndelag med Stiklestad kirke, en romansk langkirke fra 1180.

Stiklestad (gammelnorsk Stiklastaðir, den lokale uttalen er Stekkstad) er et tettbebygd sted i Verdal kommune i Nord-Trøndelag, 4 km øst for Verdalsøra. Stedet er mest kjent for slaget på Stiklestad 29. juli 1030 da den kristne vikingkongen Olav den hellige ble drept. Slaget representerer innføringen av kristendommen i Norge.

Historikk og aktiviteter[rediger | rediger kilde]

Fra Spelet om Heilag Olav, et årlig utendørsteater til minne om Slaget på Stiklestad og Olav den hellige som falt der.
Langhuset Stiklastadir er en del av Stiklestad Nasjonale Kultursenter.

Den opprinnelige gården Stiklestad består i dag av fem matrikkelgårder.

I Slaget på Stiklestad i 1030 falt kong Olav II Haraldsson (seinere kjent som Olav den hellige). Den døde kongen ble gravlagt i Nidaros, og helgenkåret der 3. august 1031. St. Olavs skrin i Nidarosdomen var et viktig nordisk valfartssted fram til reformasjonen i 1537. Til minne om slaget og helgenkongen framføres på Stiklestad hver sommer Spelet om Heilag Olav, en dramatisk fremstilling av det som skjedde den siste tide frem mot Kongens død. Spelet om Heilag Olav hadde urpremière 29. juli 1954.

NS-monumentet ble reist på Stiklestad av Nasjonal Samling i 1944. Etter frigjøringen i 1945 ble det veltet ned i en grøft og dekket til med jord. Bautaen, som ble laget av billedhuggeren Wilhelm Rasmussen, ble innviet av Vidkun Quisling.

På stedet ligger Stiklestad Nasjonale Kultursenter (SNK) som blant annet omfatter museum, friluftsscene, det rekonstruerte langhuset Stiklastadir, konferansehotell og restaurant. I nærheten ligger Stiklestad kirke, katolsk kapell, flere gravfelt og Stiklestad barneskole.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Category:Stiklestad – bilder, video eller lyd