Stiftelsen Yme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Stiftelsen Yme er en norsk bistandsorganisasjon som jobber innenfor to programområder: vann- og sanitærprosjekter og yrkesskoleprosjekter. Organisasjonen ble etablert i 1993 og holder til i Vegårshei kommune, Aust-Agder. Stiftelsen arbeider for tiden i fem afrikanske land: Angola (Cabinda), Mosambik og Somalia. Prosjektporteføljen utgjør nærmere 15 millioner kroner og største parten av overføringene stammer fra norske myndigheter. Sentralt i stiftelsens visjon er samfunnsutvikling og fattigdomsbekjempelse gjennom en myndiggjøring av enkeltmennesker.

Historie[rediger | rediger kilde]

Stiftelsen Yme ble etablert som en egen bistandsorganisasjon i 1993. En gruppe fagspesialister innenfor områdene geologi, hydrologi og ingeniørfag kom sammen med en visjon om å bidra til utvikling av rurale strøk i Afrika. Yme skilte seg fra andre norske bistandsorganisasjoner hovedsakelig gjennom profesjonstilnærmingen: Initiativtakerne ønsket, gjennom sin tekniske fagkunnskap, å forbedre løsningene som ble valgt innenfor vann og sanitære prosjekter i utviklingsland. Samtidig så man også behovet for en bedre kunnskapsformidling til lokalsamfunnene slik at ringvirkningene av prosjektene ble større. Yme bygget seg raskt opp kompetanse på feltet og ble på midten av 1990-tallet brukt av forskjellige norske bistandsaktører for å implementere vann og sanitære prosjekter i Afrika, Asia og på Balkan. Stiftelsen Yme ble også leid inn på konsulentbasis for å bistå i oppbyggingen av vannavdelingen til Kirkens Nødhjelp. Stiftelsen Yme hadde en liten organisasjon med fagspesialister, noe som på kort varsel gjorde det mulig å hjelpe til under store flyktningkriser.

I 2003, etablerte så Yme et nytt programområde: yrkesskoleutdanning. I arbeidet med vann- og sanitærprosjekter så organisasjonen behovet for mer og bedre fagutdannet arbeidskraft. Satsningen på yrkesskoler ble dermed lansert. Stiftelsen Yme fokuserte spesielt på fagutdanning og yrkesskoler, da man anså at oppbyggingen av en produksjonssektor i utviklingsland må forankres i gode utdanningssystemer. Yme sin satsning sammenfalt samtidig med prioritetene til Bondevik II regjeringen og tusenårsmål-satsningen på skole. Stiftelsen Yme har fokusert særskilt på marginaliserte grupper og har søkt å støtte utviklingen i de fattigste regionene hvor få andre aktører har vært på plass. Yme holdt i perioden 1993 til 2006 til i Oslo, men flyttet i mars 2006 til Vegårshei i Aust-Agder. Organisasjonen ønsker gjennom relokaliseringen å styrke sin profil som liten, men spesialisert bistandsorganisasjon.

Organisasjonen[rediger | rediger kilde]

Stiftelsen Yme har siden oppstarten i 1993 hatt relativt få ansatte ved hovedkontoret. Organisasjonen har en stab i Norge på fire personer. I tillegg har organisasjonen to koordinatorer i Sør-Afrika (utdanning) og Angola (vann) samt et tretti-talls lokalt ansatte i de forskjellige prosjektlandene. Daglig leder siden mars 2006 er Geir H. Ommundsen. Ommundsen har tidligere vært prosjektdirektør for Strømmestiftelsen i Mali og Stedlig Representant for Norsk Folkehjelp i Rwanda. Ommundsen har også erfaring fra Kirkens Nødhjelp i det østlige Afrika. Styret består av Christel Günter-Nanz, styreleder, Marianne S. Lyngvi, Nestleder, Leif Svalesen, Johannes Sannesmoenog Kamilla Solheim

Programområdene[rediger | rediger kilde]

Vann og sanitær[rediger | rediger kilde]

Stiftelsen Yme har erfaring med vannprosjekter i forskjellige land i Afrika, Asia og Europa. Organisasjonen støtter seg på et nettverk av produsenter og distributører av vannutstyr. Stiftelsen arbeider i partnerskap med lokale og nasjonale myndigheter samt lokale partnerorganisasjoner. Lokabefolkningen deltar i vannprosjektene gjennom lokale vannkomiteer.

Yrkesutdanning[rediger | rediger kilde]

Yme sin yrkesskole filosofi bygger på en nettverksmodell hvor kunnskap, læreplaner og metoder blir utvekslet mellom yrkesskoler i det sørlige Afrika. Nettverket er et gjensidig sør-sør-nord nettverk hvor Yme støtter skolene med finansiering og ekspertise.

Prosjektlandene[rediger | rediger kilde]

  • Somalia: Vann- og sanitærprosjekter,
  • Kongo (DRC): Vann- og sanitærprosjekter,
  • Angola: Vann- og sanitærprosjekter,
  • Mosambik: Vann- og sanitærprosjekter yrkesskole.

Partnere[rediger | rediger kilde]

Stiftelsen Ymes arbeid støttes hovedsakelig av norske myndigheter gjennom Norad og Utenriksdepartementent. Men stiftelsen har også samarbeidet med angolanske myndigheter som har finansiert vannprosjekter i Angola med nærmere 6 millioner kroner. Stiftelsen Yme legger betydelig vekt på å samarbeide med lokabefolkning, myndigheter og private aktører. Norske selskaper som Statoil og Kværner har støttet prosjekter.

[rediger | rediger kilde]

Navnet Yme kommer fra den norrøne skikkelsen Ymir. Ifølge den norrøne mytologien var Ymir opphavet til skapelsen av både mennesket og naturen. Initiativtakerne til Stiftelsen Yme ønsket å videreformidle viktigheten som forfedrene tilgav naturen og rollen mennesket har i bevaringen av naturressursene. Yme sin logo illustrerer organisasjonens visjon: samfunnsutvikling og fattigdomsbekjempelse gjennom en myndiggjøring av enkeltmennesker. Det bærende elementet i logoen symboliserer et menneske som løfter hendene. Personen representerer en aktiv og myndiggjort aktør som deltar i sin egen utvikling. Dråpen symboliserer organisasjonens virkemiddel: konkrete tiltak for å dekke grunnleggende behov som vanntilgang og utdanning.