ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Stiftelsen Arkivet»)
ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter
Org.formStiftelse
Org.nummer980342689
Stiftet24. august 1998[1]
LandNorge
HovedkontorKristiansand
StyrelederNorunn Tveiten Benestad
UtmerkelserFrivillighetsprisen (2006)
Adm.dir.Audun Myhre
Nettstedwww.arkivet.no (no)

ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter, tidligere Stiftelsen Arkivet, holder til sentralt i Kristiansand, og er ett av syv freds- og menneskerettighetssentre i Norge. Senteret er både et minnested og et fremtidsrettet forsknings- og formidlingssenter med nasjonalt nedslagsfelt. Direktør fra 15. april 2021 er Kristine Storesletten Sødal.

Historie[rediger | rediger kilde]

ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter er lokalisert i Vesterveien 4 på Bellevue, i Arkivet som under andre verdenskrig var Gestapos hovedkvarter på Sørlandet. Fra 1942 til 1945 fungerte bygningen som politistasjon for det tyske sikkerhetspolitiet. Det ble innredet celler og torturkammer i det som tidligere hadde vært et statsarkiv. Mange ble utsatt for brutale forhør og tortur.

Under andre verdenskrig ble bygningen kjent som «skrekkens hus» og «torturens høyborg».

Stiftelsen Arkivet overtok bygget ved en formell overlevering 9. april 1999. 8. mai 2001 åpnet senteret for historieformidling og fredsbygging. 1. februar 2018 byttet senteret navn til ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter. Senterets virkeområder i dag er forskning, formidling, dokumentasjon og undervisning.

I 2015 ble Norsk senter for krigsseilerhistorie (NSK) etablert ved ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter, på oppfordring fra Jon Michelet. NSK står bl.a. ansvarlig for drift av Krigsseilerregisteret og Minnehallen.no.

2016 ble ressurs- og kompetansesenteret PLATTFORM etablert for å koordinere og drive forebyggingsarbeidet i regionen fremover. PLATTFORM - Norsk institutt for forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme er et tverrinstitusjonelt samarbeid mellom fagmiljø innen politi, kommuner og forskning.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ w2.brreg.no[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]