Stictoleptura maculicornis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stictoleptura maculicornis
Nomenklatur
Stictoleptura maculicornis
(De Geer, 1775)
Synonymi
Anoplodera maculicornis
Leptura maculicornis
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
SlektStictoleptura
Økologi
Habitat: skog, larvene i råtten ved
Utbredelse: Europa
I Sør-Norge men mangler på Vestlandet

Stictoleptura maculicornis er en av blomsterbukkene (Lepturinae), en billegruppe som tilhører trebukkene (Cerambycidae). Den er utbredt i Sør-Norge bortsett fra Vestlandet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En nokså liten (7–11 mm), svart trebukk med gulbrune dekkvinger. Kroppen er kledt med forholdsvis lange, grove, mørke hår. Antennene er omtrent 2/3 så lange som kroppen. Den innerste delen av hvert antenneledd er lys slik at antennene virker "flekkete", dette er et godt kjennetegn på arten. Pronotum er lengre enn bredt, sterkt hvelvet og matt. Dekkvingene er grovt punkterte, med markerte, rettvinklede skuldre. Beina er middels lange og svarte.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever i noe tørr, råtten, soppangrepet død ved, både på løvtrær og bartrær. Den kan utnytte ganske tynne greiner, både slike som fortsatt henger på treet og slike som ligger på bakken. Larveutviklingen tra minst to år. De voksne billene kan finnes på lyse, åpne blomster i juni-august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Europa, unntatt de vestligste delene, østover til Kaukasus. I Norge finnes den i indre strøk i Sør-Norge og dessuten i Nordland.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]