Steppdans

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Stepping)
Gå til: navigasjon, søk

Steppdans er en uhøytidelig danseform som bygger på kreativitet, spontanitet og danseglede, og som gir mulighet for å skape et individuelt uttrykk. Improvisasjon er ofte brukt. Stepp ble ofte brukt som underholdningsinnslag i de gamle Hollywood filmene. Steppdans må ikke forveksles med den irske tradisjonelle step-dansen. Ordet step betyr «skritt» eller «steg» på engelsk.Les mer om historien nedenfor.

Da swingorkestrene forsvant

Da storhetstiden for de store swingorkestrene døde ut på 1940- og 50-tallet sank interessen for stepp. I enkelte tilfeller har kunstformen ikke alltid like heldig blitt overtatt av dansere og koreografer tilknyttet musikal- og showscenen. Mange har heller ikke vært skolerte nok til å videreføre den autentiske afro-amerikanske formen videre.

Steppdans fikk en ny oppblomstring på 1990 - tallet

På midten av 1990-tallet blomstret forståelsen og interessen for den autentiske steppdansen opp igjen. Steppdanser og skuespiller Gregory Hines (1946–2003) var en stor pådriver for dette og et fantastisk globalt miljø vokste frem.

Noen kjente fra historien

Vi kjenner til mange flotte steppdansere gjennom tidene, som master «Juba» William Henry Lane (1825–1852) og Bill «Bojangels» Robinson (1878–1949), eller grasiøse Fred Astaire (1899–1987). Vi har humørfylte og atletiske Gene Kelly (1912–1996), eller de legendariske Nicolas Brothers med Harold (1921–2000) og Fayard (1914–2006). Og Jimmy Slyde (1927–2008), Sammy Davis jr. (1925–1990) og Michael Joseph Jackson (1958–2009) for å nevne noen få.

Steppdans er dans med hovedfokus på fotarbeidet. Bildet viser den afroamerikanske steppdanseren Chazz Young iført tradisjonell bowlerhatt og dress under en forestilling i 2009.

Steppdans med jern under skoene[rediger | rediger kilde]

Historikk[rediger | rediger kilde]

USA er steppdansens hjemland. Hit kom britiske og irske innvandrere med sine tradisjonelle step-danser og vestafrikanske slaver med sin musikk- og dansekultur. I dette møtet mellom kulturer og kontinenter ble det utviklet en særegen dansekunst basert på rytme og musikkglede, en danseform som fortsetter å utvikle seg i vår egen tid.

Steppdans ble scenedans under såkalte minstrel shows som var svært populære i siste halvdel av 1800-tallet. Hvite dansere, som regel irske, farget ansiktet med brent kork for å likne på svarte afrikanere. De laget danser basert på deres tolkning av afrikansk dans og musikk, og konkurrerte om å være mest «autentiske». Unge, fargede gutter danset også i minstrel shows. Ironisk nok farget også de ansiktene sorte, med hvite øyne og munn. På 1800-tallet ble dansen kalt buck and wing eller flat foot dance og ordet steppdans, eller tapdance, ble først brukt i 1902.

Steppjernet ble oppfunnet i 1910, da en ung danser i et vaudeville-show ble frustret over at et bråkete publikum ikke hørte lydene fra skoene hans. På den tiden brukte danserne lærsko med tresåler, eller mynter og ølkorker festet til skoene. Den unge danseren fikk faren, som var smed, til å smi tynne metallplater som han kunne feste under skosålene. Bruken av steppjernet spredte seg og er i dag vanlig for alle steppdansere.

Utøvere[rediger | rediger kilde]

En rekke steppdansere (også kalt steppere) er blitt berømte gjennom populære amerikanske underholdningsfilmer der musikk og dans har vært viktig: Master Juba og Bill Bojangels Robinson med Shirley Temple, grasiøse Fred Astarire og Ginger Rogers, humørfylte og atletiske Gene Kelly, legendariske Nicolas Brothers og Jimmy Slide. Fra vår egen tid kan nevens dansere som Gregory Hines, Savion Glover, Tap Dogs, Brenda Bufalino, Joseph Wiggan, Jason Samuels Smith og mange andre fantastiske kunstnere. De arbeider med nåtidens rytmer og musikk, men tar også vare på gamle tradisjoner.

Den internasjonale steppdansdagen[rediger | rediger kilde]

25. mai, Bill Bojangels Robinsons fødselsdag, feires hvert år som den internasjonale steppdansdagen. Dagen feires også i Norge.

Steppdans i Norge[rediger | rediger kilde]

Steppdans undervises på flere danseskoler i Norge, og har siden 1990- tallet utviklet seg til å bli en populær danseform. Oslo Steppdanskompani og At Tickle Toes er begge aktive i å formidle steppdans i Norge.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Oxford University Press, The New York Public Library, private intervjuer av Kjersti Evensen/ At Tickle Toes.