Stephen F. Austin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stephen F. Austin
Født3. nov. 1793[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Wythe County
Død27. des. 1836[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (43 år)
West Columbia (Republikken Texas)
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Utdannet vedTransylvania University
Bacon Academy
FarMoses Austin[5]
MorMary Brown Austin[5]
SøskenJames E.B. Austin
Emily Austin Perry
PartiDet demokratiske parti
NasjonalitetUSA
Mexico
Republikken Texas
GravlagtTexas State Cemetery
Våpenskjold
Stephen F. Austins våpenskjold

Stephen F. Austin

Stephen Fuller Austin (født 3. november 1793 i Lead Mines som senere er blitt til Austinville i Wythe County i Virginia, død 27. desember 1836 i Columbia, senere West Columbia, i Texas) er kjent som «Texas' far» (Father of Texas). Han ledet den anglo-amerikanske koloniseringen av regionen. Flere steder og skoler er oppkalt etter han, blant annet hovedstaden i Texas Austin og fylket Austin County.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Austin ble født i en gruveregion i delstaten Virginia. Han var det annet barn av Mary Brown Austin og Moses Austin. Deres førstefødte, Eliza, døde én måned gammel. Den 8. juni 1798, da Stephen var fire år gammel, flyttet familien vestover til gruveområdet ved det som senere ble kalt Potosi i Missouri, 40 miles vest for elven Mississippi. Faren Moses Austin fikk en sitio fra den spanske regjering i Mine à Breton, i sin tid establert av franske kolonister.

Da han var 11 år gammel sendte familien ham til Bacon Academy i Colchester i Connecticut og deretter til Transilvania University i Lexington i Kentucky, hvor han ble uteksaminert i 1810. Etterpå begynte Austin å studere juss og planla å bli advokat.

Politiker[rediger | rediger kilde]

I en alder av 21 år satt han i den lovgivende forsamling av Missouri Territory.

To uker før det første territoriale valget i 1820 erklærte Austin sitt kandidatur for kongressen. Denne erklæringen kom sent, noe som betydde at hans navn ikke var med på stemmeseddelen i to av de fem fylkene i delstaten, men han kom på andreplass blant de seks kandidatene.[trenger referanse] Senere ble han utnevnt til dommer.

Hans far Moses Austin hadde i 1820 bedt de spanske myndigheter om å få grunnlegge en koloni i Texas. Han kunne imidlertid ikke virkeliggjøre planen før han døde av lungebetennelse. Så da gikk hans sønn Stephen inn for planen. Imens var i 1821 den meksikanske uavhengighetskrig avsluttet. Mexico var blitt uavhengig fra Spania, og Texas var blitt meksikansk. I 1823 gav de meksikanske myndigheter Austin rettigheter til et område som var befolket med ca. 300 amerikanske familier.

I 1834 hadde Texas etterhvert på 18.000 innbyggere av angelsaksisk opphav, betydelig flere enn de spansktalende.[trenger referanse] Kolonisasjonsområdet ble styrt av Stephen F. Austin med nærmest uinnskrenket makt. Han viste seg å ha store diplomatiske og administrative evner. Fra de amerikanske statene spredte seg imidlertid slaveriet til Texas, der det var forbudet etter meksikansk lov. Austin forsøkte ved kompromissløsninger å opprrettholde en fredelig relasjon med Mexico øvrighet, men møtte stadig mer motstand fra Sam Houston. De urolige forholdene i Mexico og borgerkrigen der bidro til instabilitet i Texas, og 1833-35 satt Austin fengslet i Mexico for høyforræderi.[trenger referanse]

Utenriksminister for Republikken Texas[rediger | rediger kilde]

Austin ble innsatt som første utenriksminister da Texas ble utnevnt til egen republikk, men han satt bare i to måneder før sin død.

Austin døde av kraftig lungebetennelse på formiddagen den 27. desember 1836. Austin døde uten noen egne barn, og testamenterte sine eiendommer og eiendeler til sin søster, Emily Austin Perry.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, oppført som Stephen Austin, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Stephen-Austin, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Social Networks and Archival Context, «Stephen F. Austin», SNAC Ark-ID w67p92c2[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b GeneaStar, GeneaStar person-ID austinsteph[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Gran Enciclopèdia Catalana, oppført som Stephen Fuller Austin, Gran Enciclopèdia Catalana-ID 0006192[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b Handbook of Texas[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Stephen F. Austin hos Find a Grave