Stenocephalidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stenocephalidae
Nomenklatur
Stenocephalidae
Dallas, 1852
Hører til
Coreoidea,
Trichophora,
teger
Økologi
Antall arter: ca. 30 kjente, 7 arter i Europa, ikke i Norge
Habitat: på land
Utbredelse: tropiske og subtropiske områder i den gamle verden
Inndelt i

Stenocephalidae er en familie av insekter som tilhører tegene, en gruppe av nebbmunner. Det er kjent ca. 30 arter fordelt på to slekter, sju av dem forekommer i Europa. Gruppen er hovedsakelig utbredt i varme områder i den gamle verden, med flest arter i Afrika. Ingen av artene er funnet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (gjerne 8 – 14 mm), avlange, brune eller brungule teger, kroppen litt flat. Hodet er trekantet og forholdsvis smalt (familienavnet betyr «smal-hode-lignende») med punktøyne (ocelli). Antennene er tynne og består av fire ledd. Pronotum er trapesformet. Den membranøse delen av forvingen har en stor og en liten, lukket celle innerst, flere lengdeårer går ut fra disse. De europeiske artene er større enn de fleste andre planteetende teger man finner i området, og kjennes forholdsvis lett på dette, men det er vanskelig å skille artene fra hverandre.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Stenocephalidae er planteetere og er særlig knyttet til planter i vortemelkfamilien (Euphorbiaceae), men de kan finnes på flere andre plantefamilier også. Hunnen legger egg rett på planten. De europeiske artene overvintrer gjerne under steiner. I Storbritannia finnes det to arter, begge er sjeldne ([1]).

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Et latinsk familienavn ender med ...idae, og et navn på en overfamilie på ...oidea.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Coulianos, C.-C. 1998. Annotated Catalogue of the Hemiptera-Heteroptera of Norway. Fauna Norv. Ser.B 45 (1-2), side 11-39
  • Australian Faunal Directory – Stenocephalidae (2002) [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]