Stemmocryptidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stemmocryptidae
Nomenklatur
Stemmocryptidae
Hører til
Dipsocoromorpha,
teger,
nebbmunner
Økologi
Antall arter: bare én kjent art
Habitat: mellom løvstrø
Utbredelse: bare kjent fra Ny-Guinea
Inndelt i

Stemmocryptidae er en familie av insekter som tilhører tegene, en gruppe av nebbmunner. Nebbmunner har det til felles at munndelene er sugende og at de suger opp næringen. Man kjenner bare én art, den lille Stemmocrypta antennata fra Ny-Guinea.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (2,0–2,4 mm), slanke, tynnhudete teger, kroppen er sparsomt kledt med oppstående hår. Hodet er litt lengre enn bredt, fasettøynene flate. Punktøyne (ocelli) finnes. Antennene består av fire ledd, det andre leddet er omtrent så langt som de to ytterste til sammen. Sugesnabelen er fremoverrettet og omtrent så lang som hodet. Pronotum er trapesformet, scutellum trekantet og nokså stort. Vingene er velutviklede, membranøse med redusert årenett. Bakkroppen er ganske lang og parallellsidig, når et stykke bakenfor vingene, hannens kjønnsorganer er karakteristisk asymmetriske. Beina er temmelig korte, føttene er tre-leddet bortsett fra hunnens forføtter som ha bare to ledd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Stemmocrypta antennata er funnet mellom løvstrø. Den flyr godt og er også fanget i lysfeller. Man antar at den er et rovdyr som sniker seg innpå små byttedyr, men beinas form tyder på at den ikke kan bevege seg særlig raskt.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Štys, P. (1995). 19. Stemmocryptidae. I: Schuh, R.T. og Slater, J.A. (1995) True Bugs of the World. Ithaca, New York.

[1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]