Stemmeseddel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Sør-Trøndelag - SVs stemmeseddel for 2009
Eldre stemmeurne fra Sogn og Fjordane.
Valg i Afghanistan i 2005

Stemmeseddelen er et viktig dokument under politiske valg, hvor hvert politiske parti, har hver sin stemmeseddel. Stemmeseddelen gir også velgeren mulighet til å stemme på personer man ønsker skal representere partiet man stemmer for. Ved et Kommune- og fylkestingsvalg kan man stemme på personer som skal representere partiet i kommunestyret, mens ved et Stortingsvalg, kan man stemme for hvem i partiet som skal være stortingsrepresentant i regjeringen.

Hvordan bruker man stemmeseddelen?[rediger | rediger kilde]

1. Velg riktig stemmeseddel

Hvert parti har en egen stemmeseddel. Det første man må gjøre er å finne stemmeseddelen til det politiske partiet man skal stemme på. Man kan også velge å stemme blankt, da stemmer man på en stemmeseddel som ikke tilhører noen av partiene.


2. Gjør endringer på stemmeseddelen

På stemmeseddelen finner man ei liste over navn på politiske personer. Dette er ei nummerert liste, personen som ligger på 1. plass, er den kandidaten man mest ønsker skal representere partiet, mens den personen som er på siste plass, er den kandidaten man minst ønsker skal representere partiet.

Velgeren kan endre rekkefølge på kandidatene, men kan også velge å stryke kandidater helt fra lista. For å stryke en person fra kandidatkåringen, setter man et kryss, hake eller liknende i ruten til høyre for navnet til den kandidaten man ønsker å stryke. For å endre hvilken plass kandidatene skal ha i lista, settes det et nummer i ruten til venstre for den kandidaten du ønsker å endre på. Tallet som plasseres i ruten skal være tallet på plassen i lista.

«Ikke vær redd for å endre på stemmeseddelen! Den blir ikke forkastet selv om man gjør feil.» - Regjeringen.no


3. Ingen endringer? Ok.

Dersom velgeren leverer inn en stemmeseddel hvor man har valgt å ikke stryke noen, eller endret rekkefølge til noen av kandidatene, er dette helt greit. Stemmen blir registrert, og samtidig stemmer man på kandidatene i den rekkefølgen de har på selve stemmeseddelen.


4. Lever stemmeseddelen

Når man har valgt stemmeseddel, og gjort eventuelle endringer på denne, skal den brettes sammen, med partinavnet inn og feltet for stempling på utsiden. Gå så til en valgfunksjonær, og få stemplet stemmeseddelen i bytte mot å vise legitimasjon. Stemmeseddelen må ha stempel for å bli godkjent under opptelling. Man leverer sin stemme for opptelling ved å legge putte stemmeseddelen i en stemmeurne.