Stella McCartney

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Stella McCartneys klesbutikk i Beverly Hills.

Stella Nina McCartney (født 13. september 1971 i London) er klesdesigner og datter av Paul og Linda McCartney.

Stella McCartney har utdannelse fra Ravensbourne College og Central Saint Martins College of Art and Design, hvor også John Galliano, (Givenchy, Christian Dior) og Alexander McQueen (Givenchy, Gucci) har vært studenter. I anledning sin eksamenskolleksjon fikk hun gjøre bruk av supermodeller som Kate Moss og Naomi Campbell.

I 1997 ble Stella McCartney ansatt som sjefsdesigner ved det velrenommerte, parisiske motehuset Chloé. En av hennes forgjengere i stillingen var Karl Lagerfeld. Hennes kolleksjoner vakte stor oppmerksomhet og førte til enorm kassasuksess, men hun forlot selskapet i 2001 til fordel for en eponymisk deltakelse for Guccio Gucci. I 2003 lanserte hun en parfyme som bar hennes eget navn. Foruten arbeidet med sitt eget varemerke har McCartney også arbeidet for Adidas og H&M.

Stella McCartney har dessuten kreert sceneantrekk for blant annet Madonna og Annie Lennox, og kostymer til filmen Sky Captain and the World of Tomorrow.

Som en konsekvens av at Stella McCartney er vegetarianer bruker hun verken lær eller pels i sine kolleksjoner.[1] Og hun henter også ofte inspirasjon fra naturen, både i former og farger.

I dronningens nyttårsliste for 2013 ble McCartney utnevnt til medlem (MBE) av Den britiske imperieordenen.[2]

Hun er gift og har to barn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]