Steiroheia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Steiroheia også kalt Steiraheia er et fjell i Sortland kommune i Nordland. Fjellet på 472 moh. ligger på Langøya, rett vest for tettstedet Sortland, og er et populært turmål for Sortlands befolkning. Litt nedenfor det høyeste punktet på Steiroheia, 443 moh., har Nordland bedriftsidrettskrets hytta Kvila, med ei bok der turgåere kan registrere turene.

Flere ruter kan følges opp til Steiroheia; vanligst er ruta forbi Koven, ruta på forsiden av Rundheia og ruta opp Prestdalen. Det går også sti (Heiveien) opp på nordsiden av Ramnberget. Alle disse rutene går via Presttjønna (Appelsinholla) på ca. 250 moh., der Vesterålen Turlags hytte Turlagsstua ligger[1]. Det er også mulig å gå opp lia fra Steiro, like sør for Sortland tettsted. Forbi Koven og opp Prestdalen kjøres det opp skiløyper om vinteren. Ruta fra parkeringsplassen ved skibua i Vestmarka via Heiveien og Appelsinholla opp til Kvila er ca. 3 kilometer lang.

Den første hytta på Steiroheia, Endresenhytta, ble antakelig bygd tidlig på 1930-tallet. Dagens hytte ble satt opp i 1989/90. I 2009 ble det registrert 24 593 turer på Steiroheia (Kvila). I 2011 var antallet registrerte turer 23 500, og 3169 personer registrerte minst én tur.

Vest for Steiroheia ligger fjellet Bøblåheia på 610 moh. Turen dit kan være en naturlig forlengelse av turen til Steiroheia. På ryggen mellom Steiroheia og Bøblåheia ble det i 2008 funnet et fangstanlegg for villrein, som kan være så mye som 1000 år gammelt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Turlagsstua». www.ut.no (norsk). Besøkt 11. august 2019. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]