Steinfluer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Steinfluer
En av de større artene av steinfluene.
Nomenklatur
Plecoptera
Populærnavn
Steinfluer
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
Økologi
Antall arter: 35 arter i Norge
426 i Europa
ca. 2 000 i verden
Habitat: larver i vann,
voksne på land i nærheten av vann.
Utbredelse: hele verden,
i tempererte områder
Inndelt i
Steinflue - Perlidae sp.
Steinflue - Taeniopterygidae sp.

Steinfluer (Plecoptera) er en orden av insekter. Steinfluer finnes bare i nærheten av ferskvann. Larvestadiene er i vann (akvatiske) og de voksne er heller ikke særlig gode flyvere.

Steinflue

Utseende[rediger | rediger kilde]

Steinfluer har en ganske bløt hud, og er noe flattrykte av utseende. Lengden kan bli opptil 50 mm med et vingespenn på 100 mm. Men de fleste er mindre, vanligvis noen centimeter lange.

Steinfluer har en noe flat kropp som smalner svakt bakover. Bak på bakkroppen er det innen de fleste familier to haletråder (cerci). De har to par svakt brungrå, gjennomskinnelige flyvevinger, som holdes taklagt bakover kroppen i hvile. Vingene nærmest rulles sammen. Det bakerste paret vinger er noe bredere enn det foran. Noe arter er vingeløse eller har reduserte vinger. Beina er lange og de fleste artene har tydelige sporer på leggen. Munndelen er bitende, eller mangler hos noen arter. De voksne tar ikke til seg føde.

Larvene er akvatiske, ligner de voksne, med mangler selvsagt vinger. Larver har noen utvekster langs kanten av bakkroppen (gjeller).

Steinfluelarve

Levevis[rediger | rediger kilde]

Om våren finnes flere arter på snø langs bekker. De voksne sitter ofte på en trestamme eller en stein.

Paring skjer ikke langt fra vann. Noen arter foretrekker rennende vann, elver eller mindre bekker, andre mer rolig vann. Hunnen flyr sakte over vannoverflaten og slipper eggene. Noen sitter på overhengende steiner eller berg og slipper eggene derfra. En hunn kan legge mellom 100 og 1 000 egg.

Steinfluer har ufullstendig forvandling, overgang fra nyklekt larve til det voksne kjønnsmodne insektet går gradvis gjennom flere nymfestadier. Nymfene bruker mellom ett og tre år på utviklingen, og noen arter kan ha opptil 15 hudskifter.

Steinfluer er hovedsakelig planteetere og lever av alger, lav, råtnende planterester og lignende, mens noen arter lever som rovinsekter.

Systematisk inndeling med norske arter[rediger | rediger kilde]

Fem av familiegruppene finnes bare på den sørlige halvkule. Et latinsk familienavn ender med ...idae, og et navn på en overfamilie på ...oidea.

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]