Stein Rosenlund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Stein Werner Rosenlund (født 4. juni 1952, død 14. mars 2007) var en norsk skuespiller og regissør.

Ved siden av sin karriere som skuespiller og regissør var også Rosenlund kjent som en av de første dragartistene i Oslo. Rosenlund var også den som åpnet de fleste Wam og Vennerød-filmene, som danser i vignetten til Mefistofilm.

Som frivillig i Virusgruppa gjennom mange år, gjorde Stein «Rosa» Rosenlund sammen med co-vertinne Geir Morstad hiv-saken til et aktuelt tema opp gjennom 90-tallet og bidro til å samle inn over en million kroner til trivselstiltak for hiv-positive. Rosenlund gjorde også suksess som Elsemor Ellingsen i ett av showene til De Elleville Gledespikene, en cabaret- og revy-trupp med blant andre Geir Morstad, Jørn Morstad, Kåre Nybakk, Anders Rogg og Morten Rudå, som hadde flere show på 80-tallet. På 70-tallet var Rosenlund skuespiller i flere av Wam og Vennerøds filmer, blant annet som transen Runar i «Hvem har bestemt?».

Fra 1999 bodde og arbeidet han i Bergen der han var instruktør og skuespiller ved Fyllingsdalen Nye Teater, og sto bak oppsetninger som «Olsenbanden jr.», «Folk og røvere i Kardemomme by» og «Emil i Lønneberget». I 2006 flyttet han tilbake til Oslo.

Han stod åpent frem som homofil på 1970-tallet.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

TV-opptredener[rediger | rediger kilde]

Ekstern lenke[rediger | rediger kilde]