Stefano della Bella

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Gravert portrett av Stefano della Bella av Wenceslas Hollar

Stefano della Bella (født 18. mai 1610 i Firenze, død 12. juli 1664) var en italiensk grafiker kjent for etsninger av mange motiver, blant annet militære.

Liv[rediger | rediger kilde]

Polsk rytter etsning

Han ble født i Firenze, og gikk først i gullsmedlære, men ble en gravør mens han arbeidet under Orazio Vanni og videre for Cesare Dandini.[1] Han studerte etsning under Remigio Cantagallina, som også hadde undervist Jacques Callot, som hadde bodd i Firenze 1612-1621, og hvis arbeider hadde hatt en stor innflytelse på grafikerne. Della Bella fikk muligheten til å studere 3 år i Roma med støtte fra sin mesen Don Lorenzo de Medici.

Arbeid i Roma[rediger | rediger kilde]

I Roma laget han et trykk, som den gangen ble beundret, av kavalkaden som feiret Polens ambassadør sitt inntog i 1633. Han laget også mange trykk av utsiktsbilder over Roma. I 1642 reiste han til Paris, introdusert av Toscanas ambassadør, Alessandro del Nero, og ble boende i syv år. Kardinal Richelieu engasjert ham til å reise til Arras og lage tegninger av beleiringen og overtagelsen av byen ab den kongelige hæren.

Inntoget til Polens ambassadør i Roma, etsning

Paris og returen til Firenze[rediger | rediger kilde]

Etter å ha vært en lenge periode i Paris vendte han tilbake til Firenze, hvor han fikk en pensjon fra storhertugen. Han underviste sønnen, Cosimo de Medici, i tegning. Produksjonen hans var svært tallrik – mer enn 1000 separate arbeider.

Han er kjent for å ha illustrert noen av oppdagelsene til Galileo. Se Hansken for hans berømte etsninger av den berømte elefanten etter dens død.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ticozzi.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Stefano della Bella – bilder, video eller lyd