Statskog

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Statskog
Offisielt navnStatskog SF
Org.formStatsforetak
Org.nummer966056258
BransjeSkogbruk, eiendomsforvaltning
Etablert1860
Eier(e)Landbruks- og matdepartementet
DatterselskapFjelltjenesten
HovedkontorNamsos[1]
LandNorge
StyrelederGunnar Olofsson
Adm.dir.Gunnar Lien
Antall ansatte 127[2] (2024)
Nettstedwww.statskog.no (no)

Statskog SF er et statsforetak som forvalter staten Norges skog- og fjelleiendommer. Unntakene er statsgrunnen i Finnmark, som siden juli 2006 har vært forvaltet av Finnmarkseiendommen, og statens kirkeeiendommer, som blir forvaltet av Opplysningsvesenets fond.

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

Statskog har til formål å forvalte, drive og utvikle statlige skog- og fjelleiendommer med tilhørende ressurser og tilgrensende virksomhet.Eiendommene skal drives effektivt med sikte på å oppnå et tilfredsstillende økonomisk resultat. Det skal drives aktivt naturvern og tas hensyn til friluftslivet. Ressursene skal utnyttes balansert, og fornybare ressurser skal tas vare på og utvikles videre.[3]

Statskog SF hører til Landbruks- og matdepartementet, og er ledet av et styre utnevnt av departementet. Foretaket har 127 ansatte fordelt på 18 kontorer som er organisert i fire regioner: Sør-Norge, Midt-Norge, Nordland og Troms. Hovedkontoret ligger i Namsos.[4]

Fjelltjenesten er Statskogs feltapparat. Ansatte i Fjelltjenesten har begrenset politimyndighet for å ivareta oppgaver innen naturoppsyn.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Ved Stortingsvedtak 15. mars 1957 ble Direktoratet for Statens skoger opprettet. Dette var et eget direktorat for de offentlige skoger, og overtok oppgavene til det kontoret i Landbruksdepartementet som het Det offentlige skogvesen. Arbeidsoppgavene for direktoratet var hovedsakelig forvaltning av statens skoger, Opplysningsvesenets fonds skoger, statsallmenningene, statens høgfjell, statens jord i Finnmark og overoppsyn med bygdeallmenningene. I tillegg kom ansvar for juridiske spørsmål, budsjett og regnskapssaker.

1. januar 1993 ble statsforetaket Statskog SF opprettet, og overtok da ansvaret for forvaltningen av statens skog- og utmarksarealer etter Direktoratet for Statens skoger. De mange skogforvaltningene i DSS ble redusert til seks administrative enheter: Statskog Finnmark, Statskog Troms, Statskog Nordland, Statskog Trøndelag og Møre, Statskog Øst-Norge og Statskog Sør- og Vestlandet. Hovedkontoret er lokalisert i Namsos.

I 2005 kom Finnmarksloven som resulterte i at all statlig grunn i Finnmark, som hadde blitt forvaltet av Statskog Finnmark, nå ble overført til Finnmarkseiendommen (FeFo) med virkning fra juni 2006 da loven trådte i kraft. Statskog Finnmark ble avviklet.

Arkivet etter skogforvaltningen i Troms og Finnmark oppbevares ved Statsarkivet i Tromsø.

Ressursgrunnlag[rediger | rediger kilde]

Statskog har hjemmel til drøye 59 000 km² , eller 15 av Fastlands-Norge, og er dermed Norges største grunneier. Statsallmenningene i Midt- og Sør-Norge omfatter 27 000 km², og blir forvaltet i samarbeid med lokale fjellstyrer.

Om lag 9 % av eiendommene er produktiv skog. I 2010 kjøpte Statskog om lag 1,1 millioner dekar grunn av Orkla i Hedmark og Buskerud og halvparten av SB Skog for 1 725 millioner kroner. Det meste av dette var skogarealer.[5] I oktober 2022 kjøpte Statskog AS Meraker Bruk; en eiendom på rundt 1,2 milloner mål. [6]

Hoveddelen av de statlige utmarkseiendommene ligger i Nordland og Troms. I innlandsstrøkene i disse fylkene er staten den største grunneieren.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ w2.brreg.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Organisasjon | Om Statskog» (bokmål). Besøkt 18. mars 2024. 
  3. ^ Statskogs vedtekter per 25. november 2022, «Arkivert kopi». 2018. Arkivert fra originalen 18. januar 2024. Besøkt 18. januar 2024. 
  4. ^ «Organisasjon». Statskog. Besøkt 5. mai 2023. 
  5. ^ Pressemelding 25. oktober 2010, «Orkla selger skog til Statskog».
  6. ^ Statskog.no.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]