Statens gymnastikkskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Statens gymnastikkskole ble etablert i 1870 i Christiania (dagens Oslo) som Den Gymnastiske Centralskole for legemsøvelse og våpenbruk.

Forløpere[rediger | rediger kilde]

Før etableringen i fantes det fra 1855 drevet en militær instruktørskole som fra 1859 fikk navnet Instruksjonsskolen for gymnastikk og våpenbruk. Da Centralforeningen for utbredelse av legemsøvelser og våpenbruk (Norges idrettsforbund) ble opprettet i 1861, engasjerte foreningen seg for få i stand en sentral gymnastikkundervisning. I 1864 påtok foreningen seg å finansiere et fire måneders instruktørkurs i gymnastikk. Frem til 1870 arrangerte foreningen flere kurs med delvis finansiering av Kirke- og undervisningsdepartementet. På denne tiden hadde man også begynt å interessere seg for å gi undervisning i gymnastikk i skolen. Både byfolkeskoleloven av 1848 og landsskoleloven av 1860 åpnet for at gutter skulle kunne få undervisning i gymnastikk og våpenbruk.[1]

Etablering og virksomhet[rediger | rediger kilde]

I 1869 bevilget Stortinget midler til fast utdanning for gymnastikklærere. Skolen skulle utdanne lærere for både sivile og militære formål. Skolen var toårig med et vinterkurs på seks måneder hvert år. Helt frem til etter andre verdenskrig hadde skolen militære ledere. Første kull hadde 13 militære og 9 sivile elever. Deretter ble det tatt opp nye elever hvert år til 1904. Deretter var det opptak hvert annet år frem til 1915. Det ble etablert en egen linje for kvinnelige lærere i 1905.

Reorganisering[rediger | rediger kilde]

Skolen ble vedtatt reorganisert og fikk navnet Statens Gymnastikkskole i 1915. Skolen fikk da to avdelinger og ny undervisningsplan. Den første avdelingen ga ett semesters grunnundervisning. Andre avdeling tilbød videregående undervisning i ti måneder fordelt over tre semestre – to år totalt. Skolen hadde tre linjer – én militær og to sivile (lærer- og lærerinnelinjen).

I 1937 fikk utdanningen en varighet på 1,5 år. Med unntak av undervisningen i fekting og skyting ble undervisningen felles for de militære og mannlige lærerstudentene. Fra 1939 ble eksamen fra skolen godkjent på linje med et bifag ved universitetet.

Den militære linjen ble nedlagt under okkupasjonen og i 1941 ble ansvaret for skolen overført fra Forsvarsdepartementet til Kirke- og undervisningsdepartementet. I perioden ble det drevet en ekstraordinær lederundervisning for den nazistiske arbeidstjenesten.

I 1958 ble skolen ettårig og eksamen fra skolen ble godkjent som grunnfag. Det ble utarbeidet planer for en videregående mellomfagsutdannelse, men denne ble først en realitet da skolen ble nedlagt i 1968, og videreført som Norges idrettshøgskole.

Ledere[rediger | rediger kilde]

Louis Bentzen i 1931
  • 1870-1883 kaptein Ivar Bjørndal
  • 1884-1894 oberst Olaf Pettersen
  • 1915- Louis Bentzen
  • 1947-1968 Harald Wergeland

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statens gymnastikkskole, besøkt 6. mai 2014

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]