Starrglansfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Starrglansfly
Nomenklatur
Deltote uncula
(Clerck, 1759)
Populærnavn
Starrglansfly
Hører til
Eustrotiinae, nattfly,
sommerfugler
Økologi
Habitat: Våte enger, myrer, strender
Utbredelse: den palearktiske sone

Starrglansfly (Deltote uncula) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den finnes på Sørlandet og Østlandet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et nokså lite (vingespenn 23 – 25 mm) og slankt nattfly med brede vinger som er kantet med lange vingefrynser. Forvingens mønster er karakteristisk og gjør det lett å kjenne igjen arten. Vingen er lysgrå langs framkanten, lenger bak mørkere brungrå eller litt rødlig. Det går en bred, hvit strek parallelt med framkanten frå nær roten til nær ytterkanten, midt på har denne en tungeformet utløper bakover og mot roten av vingen. Innerst ender den hvite streken i en hvit siksak-tverrlinje, ytterst i en hvit bue som løper parallelt med ytterkanten til bakhjørnet. Vingefrynsene er hvite. Bakvingen er grå, lysere innerst.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes på fuktige steder, som strender, våte enger og myrer. Larvene lever på ulike arter av starr (Carex spp.). De overvintrer som pupper i bakken. De voksne nattflyene flyr om natten i mai – juni, men skremmes også lett opp om dagen.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Europa, unntatt Den iberiske halvøy og lengst i nord, og videre østover til Japan. I Norge er den forholdsvis vanlig på Østlandet nord til Mjøsa, og på Sørlandet.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]