Stardust (romsonde)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stardust
Stardust
Operatør NASA
Masse 390,6 kg
Oppskytning 7. februar 1999

Stardust er en NASA-romsonde laget for å studere oppbyggningen av kometer. Stardust ble skutt opp 7. februar 1999. Det ble sendt til kometen Wild 2 for å bringe tilbake til Jorden prøver som kan gi ny innsikt i oppbyggingen av kometer, og hvordan er forskjellige fra hverandre. En container med prøver fra kometens hale returnerte tilbake til Jorden i januar 2006, mens resten av romsonden ble værende i verdensrommet.

Utvidelse av oppdraget[rediger | rediger kilde]

NASA offentliggjorde i juli 2007 at de utvidet og forlenget oppdraget til Deep Impact og Stardust.[1] Stardust sin utvidelse ble gitt betegnelsen New Exploration of Tempel 1 (NExT).

New Exploration of Tempel 1 (NExT)[rediger | rediger kilde]

Denne ferden bli gjenbruke Stardust til å besøke kometen Tempel 1 på nytt, etter at romsonden Deep Impact var der i 2005. Denne undersøkelsen vil gi den første anledningen til å undersøke endringene på en komet etter at den har passert på sitt nærmeste til Solen.

Det vil også være første gang en komet blir besøkt to ganger.

NExT vil også bidra til mer kartlegging av Tempel 1, noe som vil gjøre kometen til den best kartlagte til da. Kartleggingen vil hjelpe med å svare flere spørsmål knyttet til komet-«geologi», spesielt rettet mot områder på Tempel 1, der en på bildene fra Deep Impact har observert materiale som ser flytende eller pulveraktig ut.

Stardust skal etter planen passere Tempel 1 14. februar [2011].[trenger referanse]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]