Stanisław Moniuszkos gate i Łódź

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stanisław Moniuszkos gate i Łódź
Stanisław Moniuszkos gate sett fra Piotrkowska-gaten
Basisdata
LandPolen
KommuneKatedralna

Kart
Stanisław Moniuszkos gate i Łódź
51°46′05″N 19°27′32″Ø

Stanisław Moniuszkos gate (polsk Ulica Stanisława Moniuszki, tidligere kjent som Meyers passasje (polsk Pasaż Meyera)) er med sine mange neorenessansevillaer etter tegninger av Hilary Majewski en av de vakreste gatene i Łódź. Den går ut fra Piotrkowska-gaten.

En villa ved gaten

Meyers passasje oppstod som Łódź’ eneste private gate, og var i sin tid stengt for offentligheten. Impulsen om å bygge passasjen var ryktet om at guberniaens hovedstad skulle flyttes fra Piotrków Trybunalski til Łódź. Ludwik Meyer bestemte seg for å bygge villaer som skulle bli sete for tsarmyndighetene. Byen ble imidlertid ikke opphøyd til hovedstad, men gaten oppstod likevel.

Passasjen var bebodd av datidens elite i Łódź. Her bodde blant annet ordføreren Władysław Pieńkowski, advokaten Henryk Elzenberg og Ludwik Meyer selv. Også fotografen Bronisław Wilkoszewski hadde sine lokaler ved gaten.

Meyer bodde i en villa omgitt av en stor hage. Her fantes i årene 18881892 også trykkeriet og redaksjonen til byens eldste polske avis Dziennik Łódzki. På 1930-tallet ble palasset med hagen imidlertid erstattet av det modernistiske setet til Polska YMCA.

Passasjen var den første gaten i Łódź som fikk elektrisk belysning. I 1920 ble passasjens navn forandret til «Stanisław Moniuszkos gate». Under andre verdenskrig forandret tyskerne navnet til «Dietrich-Eckart-Straße».