Stane Street

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over Stane Street som viser den direkte kurs fra London Bridge til Chichester, og veiens faktiske rute.[1] Vist er også Bignor Villa og de fire posteringsstasjoner (de to nordligere antatte). De moderne løp til de tre større elver som veien krysser er også markert.
Se også Stane Street (St Albans)

Stane Street, noen ganger kalt Stone Street (stane er en eldre stavemåte for stone, og ordet viser til broleggingen), er en romersk vei i England, mellom London og Regnum, senere Chichester.

Veien viser tydelig hvor stor grad av planlegging som lå bak romerske veier. Den følger i hovedsak en rett linje mellom London Bridge og Chichester. Det er bare mindre avvik fra denne linjen der terregnet krever det, blant annet i skråningene i South Downs og på steder hvor det er mye leire slik at veien kunne rast ut dersom man ikke hadde lagt den over på kalkgrunn.

Traseen går sørvestover fra London Bridge, og følger så nesten nøyaktig traseen til Northern-linjen gjennom Clapham og Tooting til Colliers Wood og Merton. Den krysser så Wandle der Merton priori senere ble grunnlagt, og deretter A24 fra Morden til Ewell. Ved Ewell svinger den lett østover vekk fra den rette linjen og krysser North Downs nær Langley Vale før den når Dorking. Sør for Dorking følger den A29 gjennom Billingshurst og frem til Pulborough. Den går der tilbake til den rette linjen, og passerer en romersk villa ved Bignor før den går inn i South Downs. I det området kan den følges til fots, og er ikke ødelagt av moderne veier.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Margary, ID (1965). Roman Ways in the Weald. London: Phoenix House.