Standardbilracing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Standardbiler»)
Fra det japanske WTCC-løpet i 2011

Standardbilracing er en form for racing med konkurransebiler basert på personbiler beregnet for landsveiskjøring. Bilene er ikke på langt nær like raske som formelbiler, men de har mindre aerodynamisk innvirkning, noe som som regel fører til flere forbikjøringer og tettere racing. Ettersom bilene er helt dekte og ingenting stikker ut (bortsett fra sidespeil) tillates mer kontakt enn i formelbilracing. Verdensmesterskapet heter World Touring Car Championship (WTCC).

De fleste standardbilmesterskap kjør såkalte sprintløp, hvilket innebærer at løpene er rundt tjue minutter lange og uten obligatoriske depotstopp. Det finns dog unntak, som forempel det tyske Deutsche Tourenwagen Masters (DTM) og det australske V8 Supercars, men det finnes også enkelte mesterskap som blander sprintløp med langdistanseløp. Langdistanseløpene er som regel mellom 3 og 24 timer lange.

Egenskaper[rediger | rediger kilde]

Deutsche Tourenwagen MastersHockenheimring i 2010

Det er ofte stor forskjeller i reglene mellom ulike mesterskap og land, men det vanligste er at biler beregnet for standardbilracing er basert på et standard karosseri, men tillater omfattende modifiseringer av øvrige deler, såsom motor, girkasse, hjuloppheng, bremser og dekk. Spoilere brukes for å forbedre aerodynamikken. Ellers pleier reglementene i de fleste mesterskapene å brukes for å holde kostnadene nede og forby kostbare materialer og løsninger.

Til forskjell fra sportsvognsracing, med dyrere sportbilsmerker som Porsche, Ferrari og Maserati, er standardbilene basert på familiebilar, vanligvis firedørs sedaner og med mindre motorer. Mange av dagens standardbiler er forhjulsdrevne. Det finnes dog unntak, som for eksempel det tyske Deutsche Tourenwagen Masters, hvor bilene under det hverdagslige skallet er vel så avanserte som FIA GT-biler. Et annet unntak er det Italia-baserte Superstars Series, hvor deltakerne kjører med kraftige V8-motorer og startfeltene består av biler fra for eksempel Maserati, Jaguar, Mercedes og BMW. I de fleste andre standardbilmesterskap er blant annet BMW, SEAT, Honda, Chevrolet og Ford vanlige.

Standardbilmesterskap[rediger | rediger kilde]

V8 SupercarsQueensland Raceway i 2011.

Dette er et utvalg av noen av de største standardbilmesterskapene:

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]