St. Olav domkirke (Trondheim)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «St. Olav domkirke, Trondheim»)
Kirken fotografert fra sørøst, fra Elgeseter bro

St. Olav domkirke er Trondheim katolske stifts domkirke. Den ble innviet 19. november 2016.[1][2] Dette kirkebygget erstattet et kirkebygg reist i 1973, som ble revet fordi det var for lite og i dårlig stand.[3]

Arkitekt og byggherre[rediger | rediger kilde]

I 2009 opprettet biskop Bernt Ivar Eidsvig en byggekomité, ledet av sogneprest (pater) Egil Mogstad.[4] I mai 2010 kunngjorde Eidsvig at Eggen Arkitekter AS i Trondheim hadde fått oppdraget med å tegne den nye kirken.[5] Programmet for det nye kirkebygget fastsatte at kirken skulle ha "én fot i Oldkirken og én i det 21.århundre".

Arkitektfirmaet kalte sitt vinnerutkast for «Trinitas». Utkastet omfattet også menighetslokaler i tilknytning til kirkebygget.[6]

Kirkebygget[rediger | rediger kilde]

Klokketårnet fotografert fra vest. Nidarosdomen i bakgrunnen.

Hele bygget er oppført i ensartet murstein. Takkonstruksjonen er av tre og stål. Klokketårnet er frittstående, og inneholder seks kirkeklokker, som ble vigslet av biskop Eidsvig 29. juli 2016.[7] Tårnet prydes av et to og et halvt meter høyt kors som står på en globe. Korset og globen er av forgylt kobber.[8] Kirken har form som basilika, med hevet midtrom og sideskip skilt fra hovedrommet med seks søyler på hver side. Lys slipper inn gjennom vinduer i klerestoriet. Interiøret er eldre og består blant annet av utskåret antikk skriftestol, krusifikser og ornamentert alter. I en omtale i Morgenbladet beskrev Gaute Brochmann bygget som kjølig og enkelt i utformingen.[9] Kirkens utseende er inspirert av den antikke basilikaen Santa Sabina i Roma.

På vestsiden av selve kirken ligger et menighetssenter med plass også for katekese og kontorer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «St Olav domkirke Trondheim». trondheim.katolsk.no (engelsk). Arkivert fra originalen 5. februar 2017. Besøkt 4. februar 2017. «St Olav domkirke er en ny katolsk domkirke oppført i Trondheim. Vigslet 19. november 2016.» 
  2. ^ «Nye St. Olav domkirke er innviet». Den katolske kirke (norsk). 20. november 2016. Besøkt 4. februar 2017. 
  3. ^ https://www.nrk.no/trondelag/trondelag-har-fatt-ny-domkirke-1.13235025
  4. ^ Jon Thomas Kringlebotn, «Trondheim: Planer for ny kirke», Katolske nettsider, 12.03.2010
  5. ^ «Bygger ny katolsk kirke», NRK Trøndelag, 25.05.2010
  6. ^ «Eggen Arkitekter » ST. OLAV DOMKIRKE». www.eggen-arkitekter.no. Arkivert fra originalen 5. februar 2017. Besøkt 4. februar 2017. «Den katolske kirke i Midt-Norge valgte utkastet «Trinitas» i parallelloppdrag om ny domkirke og menighetslokaler i Trondheim.» 
  7. ^ Vigslingen filmet av Jan Erik Kofoed. Youtube
  8. ^ «St. Olav menighet, Trondheim: En helt spesiell julegave!». trondheim.katolsk.no (engelsk). 23. desember 2016. Besøkt 4. februar 2017. «Torsdag 22. desember ble korset montert på kirketårnet til St. Olav domkirke. Firmaet Andrzjei Sliwa har laget det to og en halv meter høye korset, som står på en globe med en diameter på 80 cm. Materialet er forgylt kobber.» 
  9. ^ Brochmann, Gaute: For fast en borg. Morgenbladet, 23. desember 2016, s. 50