St. Olaf College

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
St. Olaf College
Grunnlagt 1874
Type privat
Beliggenhet Northfield, Minnesota
Studenter 3,034 (2014)
Ansatte 255 (2014)
Nettsted www.stolaf.edu
Posisjonskart
St. Olaf College ligger i Minnesota
St. Olaf College
St. Olaf College
Koordinater: 44°27′34″N 93°10′50″V
Den verneverdige hovedbygningen Old Main ved den kristne privatskolen St. Olaf College i Minnesota i USA
St. Olaf College er fremdeles en viktig kulturinstitusjon i norsk-amerikanske sammenhenger. Bildet viser kronprins Håkon som taler til studentene der i oktober 2005.

St. Olaf College er et norsk-amerikansk privat college i Northfield i Minnesota i USA. Skolen tilbyr undergraduate-studier, det vil si grunnutdanning på universitetsnivå, i løpet av fire år innen liberal arts (de frie kunstene).

St. Olaf College ble opprettet i 1874 av norsk-amerikanske innvandrere ledet av pastor Bernt Julius Muus. Fra 1899 har den tilhørt og blitt drevet av Evangelical Lutheran Church in America (ELCA). St. Olaf College hadde 3 034 studenter høsten 2014 og antall elever per lærer var 12.[1]

Skoleområdet[rediger | rediger kilde]

Skolen ligger på en høyde utenfor Northfield sentrum og er kjent som «The hill». På et 120 hektar stort område finnes det 17 skolebygninger, 11 studenthjem (96% av studentene bor i dem), 18 bygninger som huser grupper med akademiske og andre interesser, og 10 sportsanlegg. To bygninger er listet opp som historisk kulturarv. Det finnes et kunstmuseum i skoleområdet.

Like ved skoleområdet er det et 132 hektar stort område hvor det opprinnelige våtmark, skog og prærie ble gjenetablert. I tillegg finnes det en vindturbin som produserer ca. en tredjedel av skolens kraftbehov.

Skolelivet[rediger | rediger kilde]

St. Olaf College har en lang rekke muligheter for fritidssysler: tilsammen over 200 studentorganisasjoner, innen akademiske, kulturelle og idrettsmessige områder, en studentavis [2] og en studentradio[3].

Rankinger[rediger | rediger kilde]

Det finnes en del uavhengige skolesammenligninger som omtaler St. Olaf College som en av de bedre i sitt slag i USA[4][5][6]

I tillegg tilbyr St Olaf College, et standard dokument som heter Common Data Set oppdatert årlig med ferske data, slik at det blir lett for en selv å sammenligne med utvalgte andre lignende skoler i USA som også utgir et slikt standard dokument.[7]

Kjente tidligere elever[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.