St. Josephsøstrene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «St. Josephssøstrene»)
Gravminne på Østre Porsgrunn kirkegård. På korset og stenen leses: R.I.P. St. Josephs Søstrene. Vær tro inntil døden, og jeg vil gi eder livets krone
St. Josef sykehus i Kristiansand.

St. Josephsøstrene (av Chambéry) (forkortet C.S.J.) er en katolsk kongregasjon. Den ble grunnlagt og inspirert av jesuitter, og er en nonneorden.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bakgrunnen for opprettelsen var et ønske om å gjøre en innsats mot fattigdommen på den franske landsbygden. Pater Medaille hadde en periode drevet evangelisering, og hadde samlet flere som ønsket å leve mest mulig i tråd med sin kristne tro.

Kongregasjonen ble formelt grunnlagt av pater Jean-Pierre Medaille S.J. i 1650, da seks franske kvinner gikk inn i en kommunitet med Medaille som åndelig veileder. De valgte å opprette en kommunitet uten klosterliv og tradisjonelle ordensdrakter, og med en åndelighet som er sterkt inspirert av jesuittenes. De fikk den nødvendige godkjenning av biskop Henri de Maupas av Le Puy-en-Velay.

Den franske revolusjon[rediger | rediger kilde]

Under den franske revolusjon ble kongregasjonen praktisk talt oppløst. Fem søstre endte i giljotinen, og mange andre ble fordrevet fra kommunitetene. Etter revolusjonen ble kongregasjonen gjenopprettet av moder St. John Fontbonne. Ordenen bygde særlig sykehus, barnehjem og andre velferdsinstitusjoner, blant annet i Europoa og i Australia, i sistnevnte land under ledelse av helgenkårede Mary MacKillop.

I Norge[rediger | rediger kilde]

Den første kommuniteten[rediger | rediger kilde]

St Josephs Hospital i Fredrikstad
St Josephs Hospital i Drammen

St. Josephsøstrene var blant de første katolske kongregasjoner som kom til Norge etter at katolisismen igjen ble tillatt i 1843. De første fire søstrene kom 4. august 1865 etter invitasjon fra pater Stub, som var sogneprest i Kristiania. Deres første kommunitet drev en liten menighetsskole i Teatergaten 4.[1]

Sykehusdrift og retrettsenter[rediger | rediger kilde]

Søstrene etablerte seg etterhvert med både sykehus- og skoledrift. De fikk også opprettet sykehus i Kristiansand (St. Josef sykehus), Porsgrunn (St. Josef hospital), Drammen, Fredrikstad og Halden. Fra 1970-tallet ble alle de katolske sykehusene kjøpt opp av fylkeskommunene etter en omlegging av det norske helsevesenet. Det siste ble solgt i 1988.

Etter salget av sykehusene brukte søstrene en del av kjøpesummene på opprettelsen av et retrettsenter på Nesøya i 1991. Retrettsenteret ble flyttet til Grefsen i 2007.[1]

St. Sunniva skole i Oslo[rediger | rediger kilde]

Søstrene grunnla St. Sunniva skole i Oslo, og drev skolen inntil den ble overtatt av Oslo katolske bispedømme i 2005.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «St. Josephsøstrene av Chambéry » Provinsens historie». St. Josephsøstrene av Chambéry : Den norske ordensprovins. Besøkt 16. desember 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]