Støttekomiteen for Vest-Sahara

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Støttekomiteen for Vest-Sahara
Org.formForening/lag/innretning
Org.nummer987378352
Stiftet1. oktober 1993
LandNorge
HovedkontorOslo
MedlemskapRORG-samarbeidet (ukjent2021)[1]
Nettstedvest-sahara.no (nb)
vest-sahara.no (en)

Støttekomiteen for Vest-Sahara (SKVS) er en norsk organisasjon som ble opprettet 1. oktober 1993 av Hans Morten Haugen, Are Hovdenak, Arnljot Ask og Ronny Hansen. Komiteen er en norsk medlemsorganisasjon som arbeider for å fremme saharawienes rett til selvbestemmelse og et fritt Vest-Sahara. Komiteen har et arbeidsutvalg bestående av seks personer.

Organisasjonen sprer informasjon om den marokkanske okkupasjonen av landet. De viktigste kampanjeområdene har vært å stanse de utenlandske selskapene som jobber for marokkanske myndigheter inne i de okkuperte områdene, samt å legge press på Marokko når alvorlige overgrep til stadighet blir begått overfor den saharawiske sivilbefolkningen.

I tillegg jobber SKVS for å øke norsk bistand til flyktningleirene i Algerie. Fram til 2005 la organisasjonen stort press på Vest-Saharas frigjøringsbevegelse Polisario for å løslate marokkanske krigsfanger som ble tatt til fange under frigjøringskrigen på 1970- og 1980-tallet.

Vest-Sahara-demonstrasjon arrangert av SKVS i forbindelse med at Rabab Amidane fikk Studentenes fredspris 2009.

Organisasjonens mål er å jobbe for at den saharawiske befolkningen skal få utøve sin legitime rett til selvbestemmelse, og delta i en folkeavstemning om landets fremtid, slik den er nedfelt i en lang rekke FN-resolusjoner.

For SKVS er det viktig å knytte allianser med andre frivillige organisasjoner, samt politiske partier, fagforeninger, forskningsmiljøer og myndigheter i inn- og utland. Organisasjonens viktigste partner i Norge gjennom det siste tiåret har vært Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond, som har støttet de afrikanske frigjøringsbevegelsene siden 1960-tallet.

Organisasjonens høyeste organ er årsmøtet. I tiden mellom årsmøtene er Støttekomiteen styrt av et arbeidsutvalg. Organisasjonen har ingen fast ansatte, men har som mål å etablere et fast sekretariat i løpet av få år. Hittil[når?] har alt arbeid blitt gjort frivillig. Støttekomiteen er medlem av Fellesrådet for Afrika.

Organisasjonen har de fleste år etter opprettelsen i 1993 vært ledet Ronny Hansen, som gikk av ved årsmøtet i 2010.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.rorg.no[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]