Sri Lanka Monitoring Mission

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
To sivile monitorer fra SLMM og deres bil i Mullaitivu, base for Sea Tigers, nordøst på Sri Lanka

Sri Lanka Monitoring Mission (SLMM) var en internasjonal observatørgruppe som overvåket våpenhvileavtalen mellom regjeringen i Sri Lanka og Tamiltigrene (LTTE) mellom 2002 og 2008. Gruppen var sammensatt av sivile observatører fra de nordiske land og ledet av Norge.[1] Totalt var 322 internasjonale observatører engasjert i gruppen, som ble oppløst 2. januar 2008 da våpenhvilen brøt sammen og gruppens mandat forsvant.[2]

Opprettelsen[rediger | rediger kilde]

Med mandat fra våpenhvileavtalen (CFA – Cease Fire Agreement) signert av Sri Lankas regjering og Tamiltigrene, ble SLMM etablert den 22. februar 2002 for å arbeide for kommunikasjon mellom de to partene, og overvåke hvorvidt de overholdt punktene i fredsavtalen.

SLMM hadde sitt hovedkvarter i Sri Lankas hovedstad Colombo og hadde innledningsvis seks distrikskontorer i nord og øst: Mannar, Jaffna, Trincomalee, Batticaloa, Ampara og Vavuniya. Observatørstyrken hadde også et liaisonkontor ved LTTEs hovedkontor i Kilinochchi. SLMM hadde to grupper for overvåking av havområdene og kysten, men disse ble nedlagt tidlig i 2006.

Kritikk av mandatet[rediger | rediger kilde]

Sri Lanka Monitoring Mission fikk kritikk fra flere hold. Fra singalesisk side ble SLMM anklaget for å ta «med silkehansker» på brudd på våpenhvileavtalen fra LTTE. Fra menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty International og Human Rights Watch ble SLMM beskyldt for å ignorere begge parters brudd på menneskerettigheter. Etter Karunafraksjonens brudd med LTTE ble SLMM kritisert av LTTE for å ikke ta opp regjeringsstyrkenes angivelige støtte til Karunas styrker. SLMM ble også kritisert for å ikke ha mulighet til å sette makt bak sine avgjørelser.

SLMMs syn var at deler av kritikken kunne tilskrives partene i konflikten. SLMM var ikke en fredsbevarende styrke og hadde ikke mandat til å gripe inn i konflikter selv. SLMM hevdet at det er partene som «eier» våpenhvilen, og som må ta ansvar for sine handlinger.

Avviklingen[rediger | rediger kilde]

LTTE ble av EU den 29. mai 2006 listet som en organisasjon som var involvert i terror, reaksjonen fra LTTE var å kreve at de SLMM-observatører som kom fra EU-land måtte trekke seg ut innen utgangen av august. SLMM avviklet da bemanningen i Mannar og Ampara. Fra 1. september 2006 ble den norske generalmajor Lars Johan Sølvberg ny sjef for SLMMs om lag 20 monitorer fra Island og Norge. På grunn av vanskelige sikkerhetsforhold trakk SLMM seg tilbake til hovedstaden Colombo tidlig i 2007, men grupperte medio 2007 ut igjen til de opprinnelige områdene. Denne gang organisert rundt to regioner, Nord og Øst. Våpenhvileavtalen ble formelt sagt opp av regjeringen i Sri Lanka den 2. januar 2008 og med de 14 dagers varsel som avtalen fastsatte, opphørte SLMM å eksistere mvf 16. januar 2008 og hovedstyrken forlot Sri Lanka. Et mindre antall logistikkpersonell ble værende igjen for å foreta den administrative avvikling av misjonen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Erfaringer fra fredsprosessen i Sri Lanka». Utenriksdepartementet. 21. juli 2011. 
  2. ^ «The SLMM report» (PDF). Utenriksdepartementet. oktober 2010. [død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]